Hejtman Miroslav Novák znovu míří do Číny. Doprovodí českého premiéra a bude jednat s čínskými investory

20.11.2015 14:40

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák opět letí do Číny. Je členem vládní delegace, která bude příští týden doprovázet premiéra České republiky Bohuslava Sobotku během oficiální návštěvy Čínské lidové republiky.

Hejtman Miroslav Novák znovu míří do Číny. Doprovodí českého premiéra a bude jednat s čínskými investory
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Do Číny míří zejména na ekonomické a obchodní fórum Summit 16 + 1, tedy na setkání 16 premiérů střední, východní a jihovýchodní Evropy s čínským premiérem v městě Suzhou (partnerská provincie Moravskoslezského kraje Jiangsu).  Hejtman Miroslav Novák tu navíc bude vystupovat v  roli prezidenta Asociace guvernérů provincií Čínské lidové republiky a představitelů reprezentantů regionů zemí střední a východní Evropy.

Zúčastní se také jednání se stranickým tajemníkem Šanghaje a podnikatelského semináře konaném v tomto městě. Navštíví univerzitu v Pekingu, nebude chybět také na podnikatelském semináři a jednání s guvernérem další partnerské provincie Moravskoslezského kraje Hebei.

„Byl jsem v Číně už několikrát s cílem podpořit investice a obchod a spolupráci mezi malými a středními podniky. Spolupráce s druhou nejsilnější ekonomikou světa je pro náš kraj důležitá. Mým cílem je přivést sem čínského investora třeba k výstavbě moderního česko-čínského technologického parku, či realizovat jakýkoliv jiný jejich podnikatelský záměr, protože by to přineslo lidem v regionu práci,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Moravskoslezský hejtman má i tentokrát připraven separátní program. V Pekingu se mimo jiné sejde se zástupci China Investment Corporation (CIC), kteří v červenci navštívili Moravskoslezský kraj a kromě jiného se zajímali o možnosti investovat do letecké nákladní přepravy v Mošnově.

„Zástupce Čínské investiční společnosti zaujala možnost investovat do letecké nákladní přepravy v Mošnově. Čínští investoři si vyhodnotili, že krajské Letiště Leoše Janáčka Ostrava má z pohledu cargo přepravy velký potenciál. A není vyloučena ani investice do osobní přepravy. Ocenili také nově vybudované železniční napojení na letiště,“ upřesnil hejtman Miroslav Novák.

Dodal, že i tentokrát bude s čínskými investory hovořit o dalších možnostech rozvoje spolupráce v oblasti zpracovatelského průmyslu v mošnovské průmyslové zóně, o Letišti Leoše Janáčka Ostrava, spolupráci v oblasti bytové výstavby, volného času, rozvoji technického vzdělávání, udržování technického pokroku v Moravskoslezském kraji a dalších aktivitách.

„Zvláštní pozornost budeme věnovat možnostem podpory vzniku výzkumných a vývojových středisek v našem regionu s cílem zajistit udržitelný inovativní rozvoj zpracovatelského průmyslu,“ konstatoval moravskoslezský hejtman Miroslav Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…