Hejtman Netolický: Kapacita věznic je naplněna, amnestie nepomohla

13.01.2017 17:50

V rámci jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje v prostorách Vazební věznice Praha-Pankrác byli její členové seznámeni se stavem českého vězeňství a fungováním pankrácké vazební věznice. Debata směřovala logicky také k záměru vytvořit v Králíkách vězeňské zařízení v budově bývalého výchovného ústavu.

Hejtman Netolický: Kapacita věznic je naplněna, amnestie nepomohla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„V České republice je v současné době okolo 22 500 vězňů a kapacita nestačí, proto se hledají další prostory. Tři roky po amnestii, kdy bylo propuštěno 6500 osob, se bohužel naplněnost věznic vrátila do stavu před amnestií,“ uvedl generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal.

Diskuze se pochopitelně stočila i k plánovanému vybudování věznice v budově bývalého výchovného ústavu v Králíkách.

„Nadále trváme na respektování výsledků místního referenda, které je závazné pro orgány města, a které podpořilo krajské zastupitelstvo svým usnesením.  Přeplněnost věznic vnímáme, ale je nutné zvažovat také lokalitu, ve které se má případné nové zařízení nacházet,“ připomněl hejtman Martin Netolický.

Generální ředitel Petr Dohnal seznámil členy bezpečnostní rady s fungováním a aktivitami Vězeňské služby ČR.

„Zaměstnáváme v celé republice okolo 11 tisíc zaměstnanců, zajišťujeme chod 35 vazebních věznic a věznic, provozujeme dvě nemocnice, vlastní akademii pro zaměstnance a střední odborné učiliště pro vězněné osoby,“ sdělil Dohnal. Samotná pankrácká věznice byla postavena v roce 1889 a je třetí nejstarší věznicí v ČR.

Je také největší co do počtu zaměstnanců a patří také mezi největší v kapacitě uvězněných, která přesahuje 1100 míst. „Snažíme se, aby vězni i ve výkonu trestu získávali pracovní návyky jak v rámci areálu, tak mimo něj. V současné době

máme 50 procent vězňů zaměstnaných s tím, že řada z nich po propuštění v této práci pokračuje, což jim jednoznačně usnadňuje přechod do běžného života a zabraňuje jejich návratu do vězení,“ informoval ředitel pankrácké věznice Pavel Hadrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…