Hejtman Netolický: Mimořádný úspěch dokazuje kvalitu vzdělávání na odborných školách v kraji

09.09.2017 9:30

Hejtman Martin Netolický přijal vítěze celostátní odborné soutěže České ručičky - KOVO JUNIOR 2017 Miroslava Slejšku, který je absolventem Střední průmyslové školy v Chrudimi. Jedná se o mimořádný úspěch, který dokazuje kvalitu vzdělávání na odborných školách v Pardubickém kraji.

Hejtman Netolický: Mimořádný úspěch dokazuje kvalitu vzdělávání na odborných školách v kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Právě profese obráběče kovů patří v regionu mezi nejvíce poptávané. Z toho důvodu Pardubický kraj v loňském roce otevřel v Žamberku tento obor, který by mohl poptávku po této profesi do několika let uspokojit. Dále se obor vyučuje kromě Chrudimi také ve Svitavách.

„Během devíti let trvání soutěže se jedná o pátého vítěze v této kategorii, který prošel chrudimskou průmyslovkou, což svědčí o velmi vysoké kvalitě výuky. To dokazuje také zájem o absolventy mezi firmami. Škola v současné době spolupracuje s přibližně čtyřiceti společnostmi, které si absolventy vytipovávají již v průběhu studia,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na trhu práce nachází absolventi uplatnění bez jakýchkoliv problémů. Obráběči kovů jsou v současné době nedostatkovou profesí, a proto jsme se rozhodli kromě Chrudimi a Svitav otevřít tento obor také v Žamberku, kde však první absolventi vyjdou až na konci příštího školního roku,“ řekl Netolický.

Důkazem dobrého fungování školy je také zájem absolventů vrátit se v pozicích mistrů odborného výcviku. „Jsem rád, že si naši absolventi uchovávají vztah ke škole a snaží se to, co se naučili, předávat dalším generacím,“ uvedl ředitel školy Mihulka. „Díky spolupráci s firmami v celém regionu se snažíme studentům nabídnout praxi nejlépe v místě bydliště. Během tří měsíců má firma možnost seznámit se se studentem, zjistit jeho pracovní návyky a lidské vlastnosti. Samozřejmě to platí i opačně, kdy se student může podívat, jak firma funguje a navázat vazby na pracovišti. Často se student před závěrečnou zkouškou vrací již s nabídkou práce,“ dodal ředitel školy.

Cílem soutěže České ručičky je zpopularizovat učňovské školství mezi mladými lidmi, jejich rodiči i širokou veřejností. Každý rok jsou oceňováni nejlepší studenti v jednotlivých oborech. Republikové finále proběhlo na Střední škole technické, gastronomické a automobilní Chomutov. Ocenění vítězům předal premiér Bohuslav Sobotka na galavečeru k předávání cen České ručičky, který se konal v Brně. Přehlídku České ručičky vyhlašuje od roku 2008 Jihomoravský kraj spolu s Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem práce a sociálních věcí, Ministerstvem zemědělství a dalšími partnery.

Více o soutěži ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…