Hejtman Netolický: Na méně vytížených autobusových linkách uvažujeme o zavedení mikrobusů

12.08.2017 18:23

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v úterý v Jihlavě sídlo společnosti ICOM transport a.s., která patří mezi největší autobusové dopravce v zemi. Hejtman se po jarních jednáních o nárůstu platů řidičů autobusů zajímal především o současný stav a vývoj mezd, ale také o další směřování společnosti a její působení v Pardubickém kraji, kde prostřednictvím ČSAD Ústí nad Orlicí zajišťuje více jak 13 milionů autobusových kilometrů ročně. Jednou z možných novinek v oblasti dopravní obslužnosti je například zavedení mikrobusů na méně vytížených linkách či v nočních hodinách.

Hejtman Netolický: Na méně vytížených autobusových linkách uvažujeme o zavedení mikrobusů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Vzhledem k tomu, že na některých okrajových linkách nebo v nočních či brzkých ranních hodinách evidujeme nízký zájem cestujících, uvažujeme, že bychom na tyto vybrané spoje po dohodě s dopravci nasadili autobusy s nižší kapacitou cestujících, což samozřejmě vede k úsporám za provoz. Je však nutné celý systém důkladně promyslet, aby naopak nedocházelo k tomu, že tyto vozy budou nasazovány na spoje, kde je potřebná vyšší kapacita, a to například spoje rozvážející děti do škol či lidi za prací. Důležité je, že jeden z největších dopravců v regionu je o této myšlence ochoten jednat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o průměrné mzdy řidičů autobusů, tedy téma, které rezonovalo celou republikou v jarních měsících.

„Průměrná mzda ve společnosti v současné době činí 29 500 korun, což oproti roku 2016 představuje nárůst o 17 procent. Obecně jsem však byl znovu upozorněn na problém s nedostatkem řidičů, což je bohužel dlouhodobý trend, který se v nejbližších letech nepodaří zřejmě úspěšně vyřešit. Společnost však má dobré zkušenosti s řidiči z jiných zemí, a to především Ukrajiny,“ sdělil hejtman Netolický.

Ten si společně s generálním ředitelem společnosti Zdeňkem Kratochvílem a ředitelem ČSAD Ústí nad Orlicí Radkem Kuběnkou prohlédl celý areál společnosti, která kromě autobusové a nákladní dopravy zajišťuje také autorizovaný servis vozů Mercedes a provozuje veřejnou čerpací stanici.

Společnost ICOM transport a.s. má v současné době v celém koncernu okolo 1800 zaměstnanců, z čehož je 1400 řidičů autobusů a nákladních vozů. Celorepublikově obslouží ročně přes 42 milionů kilometrů a přepraví okolo 32 milionů cestujících. Samotná společnost ČSAD Ústí nad Orlicí, která kromě Pardubického obsluhuje částečně také Královehradecký a Olomoucký kraj, zaměstnává 300 lidí a provozuje 180 autobusů, z čehož je hned 60 plně bezbariérových.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…