Hejtman Netolický: Zakarpatským horským záchranářům pomůžeme se satelitní navigací

15.11.2017 18:12

V červenci letošního roku Pardubický kraj dokončil projekt, který měl za cíl zvýšit akceschopnost Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti, a to vytvořením účelových tematických map a zavedením navigační podpory v dané oblasti. Nyní krajští radní schválili další etapu této spolupráce.

Hejtman Netolický: Zakarpatským horským záchranářům pomůžeme se satelitní navigací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Pardubický kraj v rámci dalšího projektu naučí horské záchranáře v Zakarpatské oblasti Ukrajiny využívat technologie GIS a GPS. „Cílem spolupráce bude proškolit určené osoby ze Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti v obsluze softwaru pro práci s geografickými daty a používání přístrojů satelitní navigace GPS,“ informoval hejtman Martin Netolický. „Dalším bodem pak bude zavedení systému takzvaných „bodů záchrany“ a jejich zřizování v horských a rozsáhlých lesních oblastech, což významně napomůže při záchraně zraněných a ztracených návštěvníků v řídce osídlených lokalitách,“ dodal hejtman Netolický s tím, že projekt by se měl realizovat od listopadu letošního roku do září 2018.

Darované přístroje pokryjí potřeby záchranářů

„Horským záchranářům na Ukrajině věnujeme 10 kusů přístrojů satelitní navigace GPSMAP 64s PRO s příslušenstvím v celkové pořizovací ceně do sto tisíc korun,“ informoval dále hejtman. Ten také uvedl, že přístroje budou využívány k vyhledávání osob, ke sběru dat pro nově vytvářený geografický informační systém a při řešení mimořádných událostí v terénu. „Navigace budou typově identické a tudíž kompatibilní s 15 kusy přístrojů, které jsme poskytli v předchozím projektu. Celkový počet 25 kusů přístrojů tak pokryje potřeby celé Státní služby Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti,“ dodal Martin Netolický s tím, že finančně se na projektu budou podílet obě strany. Pardubický kraj pořídí přístroje GPS nebo zajistí tisky mapových kompozic, Státní služba Ukrajiny pro mimořádné situace v Zakarpatské oblasti zajistí pořízení počítačů pro provoz účelových softwarů a obstará podmínky pro školení.

První část projektu tvořila mapy

V první etapě spolupráce našeho regionu a horských záchranářů ze Zakarpatské oblasti, která probíhala od října 2016 do července 2017, nejprve odborníci z Pardubického kraje sesbírali data a následně je zpracovali v mapových programech. Ačkoli obě strany spolu komunikovaly především elektronicky, součástí projektu byly i dvě pracovní návštěvy na Ukrajině. „Účelem první návštěvy bylo nainstalovat vybraný software pro GIS a GPS. Na druhé návštěvě pak odborníci z Pardubického kraje učili horské záchranáře, jak používat špičkový přístroj satelitní navigace, který od kraje obdrželi darem v počtu patnácti kusů,“ řekl Josef Bidmon, zastupitel Pardubického kraje a předseda Výboru pro integrovaný záchranný systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…