Hejtman Petera slíbil usnesení, kterým kraj potvrdí nesouhlas s přehradou na Berounce a podporu protipovodňové ochrany, šetrné k přírodě

11.05.2016 16:12

Zástupci více než dvaceti obcí, kterých se dotýká studie „Protipovodňová ochrana dolní Berounky – studie retenční nádrže“, zástupci státního podniku Povodí Vltavy, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a dalších zainteresovaných organizací a sdružení se v úterý 10. května sešli na Krajském úřadu Středočeského kraje, aby si vyslechli názory na tuto studii a naopak přednesli svou kritiku či argumenty na její podporu. Setkání svolal hejtman Středočeského kraje Miloš Petera a zúčastnil se ho též náměstek pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád (oba ČSSD).

Hejtman Petera slíbil usnesení, kterým kraj potvrdí nesouhlas s přehradou na Berounce a podporu protipovodňové ochrany, šetrné k přírodě
Foto: Redakce
Popisek: Ing. Miloš Petera, ČSSD, hejtman, předseda středočeské ČSSD

Hejtman Miloš Petera hned v úvodu setkání zdůraznil, že Středočeský kraj se již dříve ohradil vůči spekulacím, které tvrdí, že plánuje či podporuje výstavbu přehrady na Berounce. Reagoval tak i na petici, kterou občané z okolí řeky Berounky proti výstavbě přehrady protestují. Deklaroval také, že Středočeský kraj je na straně občanů a bude jejich zájmy hájit.

Ačkoliv generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala přítomné ubezpečil, že studie je „opravdu pouze studie“ a že její zadání a vypracování neznamená, že se již počítá se stavbou přehrady, zástupci obcí na horním toku Berounky požadují ujištění, že se o takovém záměru přestane definitivně uvažovat. „Výstavbu přehrady by případně v budoucnosti musela projednat vláda a další správní orgány. Povodí Vltavy o jejím uskutečnění nerozhoduje,“ řekl Kubala. Podle něj další rozpracování studie není v plánu. „Úkolem této studie bylo prověřit možnosti ochrany, ale také to, které aspekty jsou pro obce nepřijatelné, a ten splnila,“ dodal.

Zástupci obcí na horním toku Berounky vznesli ústy starostky Roztok Lenky Peterkové a člena petičního výboru Stanislava Kužela jednoznačný požadavek, aby záporné stanovisko kraje vůči stavbě přehrady na Berounce bylo vyjádřeno formou usnesení. „Mohu vám slíbit, že naše stanovisko projednáme ve výboru zastupitelů, v Radě i na Zastupitelstvu Středočeského kraje a vydáme příslušné usnesení,“ prohlásil hejtman Petera.

Na druhou stranu je ale podle hejtmana třeba hájit zájmy občanů, kteří jsou povodněmi pravidelně ohrožováni, a podívat se na situaci v širších souvislostech. Z hlediska ochrany životního prostředí by bylo podle něho řešením také vyhlášení národního parku Křivoklátsko, který Středočeský kraj prosazuje. „Musíme chránit obyvatele a jejich majetek, iniciujeme proto vznik pracovní skupiny tvořené zástupci obcí, odborníků a úředníků, která bude hledat přijatelná řešení ochrany proti povodním,“ uvedl. Patří k nim například revitalizační opatření na přítocích.

„Středočeský kraj také nechal zpracovat studii, která má najít další způsoby protipovodňové ochrany obcí u Berounky. Ze studie by měly vyplynout konkrétní návrhy přírodě blízkých opatření i odhadované náklady. Studie by měla být dokončena zhruba v září nebo v říjnu,“ informoval závěrem náměstek Marek Semerád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…