Hejtman Zlínského kraje svolal školení pro předsedy povodňových komisí

27.02.2015 20:06

Pravidelné odborné školení předsedů a tajemníků povodňových komisí obcí s rozšířenou působností na téma Krizové řízení a ochrana před povodněmi, které se koná minimálně jedenkrát ročně, svolal do sídla Zlínského kraje hejtman a předseda krajské povodňové komise Stanislav Mišák.

Hejtman Zlínského kraje svolal školení pro předsedy povodňových komisí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zlínský hejtman Stanislav Mišák

Školení bylo určeno pro primátora, starostky, starosty a tajemníky povodňových komisí měst, které mají statut tzv. obce s rozšířenou působností. Těch je na území Zlínského kraje třináct: Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž, Luhačovice, Otrokovice, Rožnov pod Radhoštěm, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Vsetín a Zlín. Primátor či starostové těchto měst jsou zároveň předsedy povodňových komisí, nesou trestně právní zodpovědnost a jsou i z hlediska komunikace „v první linii“.

Účastníci si vyslechli informace o tom, jak funguje předpovědní povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu, a dozvěděli se aktuality o činnosti vodohospodářského dispečinku Povodí Moravy, s. p. Rovněž byli seznámeni s povinnostmi obcí s rozšířenou působností v krizovém řízení, kterým musí dostát při řešení povodní.

„Pozvaní odborníci tady předali mnoho relevantních informací, důležitých pro vaši práci, která je o to těžší, že jako obce s rozšířenou působností máte na starosti nejen své město, ale zodpovídáte za celý správní obvod,“ řekl v závěru školení hejtman.

Během více než čtyř hodin prezentací zaznělo např. to, že Zlínský kraj je v současné době dobře monitorován měřícími stanicemi, kterých se na vodních tocích nachází 135 a na vodních nádržích 35, kromě toho je na území kraje instalováno 46 srážkoměrů. „Přímo ze stanic Povodí Moravy jsou data přibližně po patnácti minutách automaticky stahována a přenášena do systému, který je nezávislý na mobilních operátorech,“ konstatoval Marek Viskot, vedoucí útvaru vodohospodářského dispečinku Povodí Moravy, s. p.

Také bylo – Petrem Janálem z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně – řečeno, že momentálně je sněhová pokrývka Zlínského kraje na podprůměrné hodnotě, neboť 23. února 2015 zde bylo naměřeno 69,7 milionů kubických metrů sněhu, což je podstatně méně, než v roce 2006, kdy zde naopak byly extrémní zásoby sněhu (594,8 mil. m3).

Miroslav Foltýn, vedoucí útvaru vodohospodářského plánování ze státního podniku Povodí Moravy připomenul stavby na ochranu před povodněmi realizované na území Zlínského kraje od roku 1997 do současnosti, jejichž celková finanční hodnota je vyčíslena na 900 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-zlinsky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…