Hejtmani navrhli nezbytné kroky pro fungování krajského zdravotnictví. Dnes Asociace krajů pokračuje dalšími body

27.05.2016 8:35

Jednáním s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem začalo 26.5.2016 podvečer 27. Zasedání Rady Asociace krajů České republiky v Ústí nad Labem.

Hejtmani navrhli nezbytné kroky pro fungování krajského zdravotnictví. Dnes Asociace krajů pokračuje dalšími body
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Rada Asociace krajů při jednání v Ústí nad Labem.

Debata s ministrem Němečkem  se věnovala jak budoucnosti letecké záchranné služby, tak financování krajských nemocnic. Vláda chce uzavřít s kraji memorandum o zvýšení výdělků v nemocnicích. Hejtmani se ve čtvrtek s ministrem shodli, že memorandum  - za předpokladu, že vláda bude garantovat dostatečné financování platů pro navýšení mezd ve zdravotnictví - je v zájmu dobrého fungování krajského zdravotnictví a společně s ministrem Němečkem byla deklarována oboustranná vůle toto memorandum podepsat. Rada přijala usnesení v této věci: Rada Asociace krajů České republiky je připravena provést zvýšení tarifních platů zaměstnanců ve veřejném krajském zdravotnictví o 10%, v případě, že vláda k tomuto účelu alokuje prostředky ve státním rozpočtu ve  výši minimálně 7,5 mld. Kč.

Hejtmani také navrhli podepsat další  memorandum, tentokrát „O spolupráci pro zajištění dostupné zdravotní péče v sociálních službách a sociální péče ve zdravotních službách a o nastavení součinnosti sociálních a zdravotních služeb v rámci reformy psychiatrické péče“ a v případě že ministerstvo zdravotnictví navrhne samostatné memorandum o zajištění psychiatrické péče v rámci reformy psychiatrické péče, jeho iniciativu podpoří.

Pro jednání s Vládou ČR se hejtmani s ministrem dohodli na dalších klíčových bodech, které považují za nezbytné pro dobré fungování krajského zdravotnictví.

V pátek 20. 5. 2016, při setkání s předsedou Senátu PČR Milanem Štěchem, hejtmani poprvé debatovali o legislativním návrhu Jihočeského kraje o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a zároveň s ní změnu zákona o daních z příjmu a rozhodli se, že se po prostudování tohoto návrhu k této diskuzi vrátí na dnešním jednání. Po projednání a diskuzi k této věci Rada AKČR přijala následující usnesení: Rada Asociace krajů České republiky bere na vědomí zákonodárnou iniciativu Jihočeského kraje ve věci zdanění církevních restitucí a ukládá předsedovi Rady AKČR JUDr. Michalu Haškovi, hejtmanu Mgr. Jiřímu Zimolovi a hejtmanu JUDr. Martinu Havlovi připravit na společné jednání hejtmanů a vlády ČR dne 20. 7. 2016 analýzu plnění smlouvy uzavřené mezi vládou ČR a církvemi ve věci církevních restitucí z pohledu žalob podaných církvemi na kraje ve věci vydání nemovitého i movitého majetku.

Rada se na svém jednání věnovala i problematice dopravy a doporučuje krajům schválit ve svých zastupitelstvech smlouvu o zajištění regionální železniční dopravy po roce 2019 zpracovanou ministerstvem dopravy nejpozději do 15. července.

Rada nesouhlasí se závěry ministerstva dopravy o zajištění zimní údržby silnic 1. Třídy po 1. květnu 2017 a žádá dodržení dohody z roku 2015, aby údržba byla svěřena krajům, jako služba veřejného zájmu a konstatuje, že ministr dopravy Ing. Dan Ťok, uvedl kraje v omyl ve věci realokací finančních prostředků určených na obnovu kolejových drážních vozidel v rámci Operačního programu Doprava II., kdy na základě vyjádření ministryně pro místní rozvoj Ing. Karly Šlechtové nedojde k navýšení finančních prostředků určených na nákup vozidel na 20 mld. Kč, alokovány budou prostředky jenom ve výši 7,7 mld. Kč.

Rada pokračuje ve svém jednání v průběhu pátku 27.5.20016  a své jednání zakončí tiskovou konferencí, kde se k uvedeným tématům a usnesením vyjádří podrobněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…