Hejtmani pokřtili publikaci Gastronomie a folklór Moravy a Slezska

17.01.2015 9:54

Na tiskové konferenci pořádané v průběhu veletrhu Regiontour 2015 v Brně pokřtili hejtmani moravských krajů nového turistického průvodce s názvem Gastronomie a folklór Moravy a Slezska.

Hejtmani pokřtili publikaci Gastronomie a folklór Moravy a Slezska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koláčky

Jedná se o společnou publikaci čtyř moravských krajů (Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký), která obsahuje recepty na přípravu tradičních krajových specialit a současně zve návštěvníky k jejich ochutnávce při návštěvě některé/ých z gastronomických nebo folklórních akcí.

Každý kraj vybral čtyři typické zástupce regionálních jídel, které lze sestavit do čtyřchodového menu. Zlínský kraj nabízí k ochutnání slováckou drkotinu, valašskou kyselici, moravskou kachnu a jako dezert nabízí frgály s tvarohovou, hruškovou či makovou náplní. Jihomoravský kraj zve na šumajstr s domácími škvarky, zelňačku a pagáčky, jako hlavní chod je připraven moravský vrabec se zelím. Sladkou tečkou jsou beleše či svatební koláčky. Menu Moravskoslezského kraje tvoří závin z listového těsta, sladkokyselá polévka kozí brada, hlavním chodem je kančí pečeně paní nadlesní a jako dezert můžete ochutnat kiščok od babičky. Olomoucký kraj láká k ochutnání dvou polévek, a to krémové polévky z červené řepy a hanácké syrnice, v menu dominuje vepřová panenka v loštické omáčce, po které přicházejí slezské tvarohové knedlíčky s jablky.

Gastronomická publikace je dostupná v několika jazykových mutacích, jsou kombinovány vždy dva jazyky - čeština a ruština, polština a italština a němčina s angličtinou. Na nákladech spojených s realizací projektu, se jednotlivé kraje podílejí rovným dílem. Publikace je pro veřejnost dostupná na krajských úřadech výše uvedených krajů a ve vybraných turistických informačních centrech.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…