Jedná se o společnou publikaci čtyř moravských krajů (Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký), která obsahuje recepty na přípravu tradičních krajových specialit a současně zve návštěvníky k jejich ochutnávce při návštěvě některé/ých z gastronomických nebo folklórních akcí.
Každý kraj vybral čtyři typické zástupce regionálních jídel, které lze sestavit do čtyřchodového menu. Zlínský kraj nabízí k ochutnání slováckou drkotinu, valašskou kyselici, moravskou kachnu a jako dezert nabízí frgály s tvarohovou, hruškovou či makovou náplní. Jihomoravský kraj zve na šumajstr s domácími škvarky, zelňačku a pagáčky, jako hlavní chod je připraven moravský vrabec se zelím. Sladkou tečkou jsou beleše či svatební koláčky. Menu Moravskoslezského kraje tvoří závin z listového těsta, sladkokyselá polévka kozí brada, hlavním chodem je kančí pečeně paní nadlesní a jako dezert můžete ochutnat kiščok od babičky. Olomoucký kraj láká k ochutnání dvou polévek, a to krémové polévky z červené řepy a hanácké syrnice, v menu dominuje vepřová panenka v loštické omáčce, po které přicházejí slezské tvarohové knedlíčky s jablky.
Gastronomická publikace je dostupná v několika jazykových mutacích, jsou kombinovány vždy dva jazyky - čeština a ruština, polština a italština a němčina s angličtinou. Na nákladech spojených s realizací projektu, se jednotlivé kraje podílejí rovným dílem. Publikace je pro veřejnost dostupná na krajských úřadech výše uvedených krajů a ve vybraných turistických informačních centrech.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva