Historicky první podnikatelská mise do Íránu je v režii HK ČR

12.09.2014 16:32

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) aktivně napomáhá zmírnit dopady současných sankčních opatření vůči Rusku představováním českých firem na alternativních zahraničních trzích.

Historicky první podnikatelská mise do Íránu je v režii HK ČR
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Začátkem tohoto týdne vypravila podnikatelskou misi do Turecka a jeho závěrem vypravuje misi další, tentokrát do Íránu. Dvacet zástupců českých podniků v čele s HK ČR se už zítra vydává na historicky první podnikatelskou misi do Íránské islámské republiky, osmdesátimilionového trhu, který je s Českou republikou spojen tradičními kontakty vybudovanými již za první republiky. Mise se uskuteční ve dnech 13. – 17. září, a to za podpory Ministerstva zahraničních věcí ČR a osobní účasti náměstka ministra Martina Tlapy.

„I když od dob první republiky uplynulo téměř jedno století, české výrobky mají v Íránu stále velmi dobré renomé,“ říká Ilja Mazánek, předseda Zahraniční sekce HK ČR, který podnikatelskou misi vede, a pokračuje: „Cítíme postupné uvolňování ve vztazích mezi Íránem a Západem a já věřím, že se do konce tohoto roku dočkáme harmonogramu jejich postupného rušení. V takové atmosféře je důležité být u celého procesu jako první, a právě k tomu by měla zásadní měrou přispět i tato podnikatelská mise.“ To, že jsou české firmy připraveny být ve správný čas na správném místě, ostatně deklaroval i prezident HK ČR Vladimír Dlouhý na setkání s náměstkem ministra zahraničních věcí Íránské islámské republiky Majidem Takhtem Ravanchim, který navštívil Prahu a HK ČR začátkem září t.r. K potvrzení zájmu íránské strany o rozvíjení podnikatelských vztahů s českými firmami navíc došlo nejen ze strany náměstka íránského ministra, ale i chargé d’affaires Velvyslanectví Íránské islámské republiky v Praze J.E. Gholama R. Derikvanda, s kterým zástupci vedení HK ČR jednali v červenci t.r.

Podnikatelská mise mířící do Íránu je zaměřená především na obor dopravní infrastruktury, nechybí však ani energetický sektor, strojírenství, či farmaceutický průmysl. Dalšími perspektivními obory jsou i automobilový průmysl, ochrana životního prostředí a spolupráce se nabízí také na poli vědeckého výzkumu.

Již v pondělí se zástupci českého byznysu představí před svými protějšky na Podnikatelském fóru v Teheránu, které HK ČR realizuje ve spolupráci s Íránskou hospodářskou komorou, tradičním partnerem, s kterým má HK ČR podepsanou historickou smlouvu o kooperaci. Na programu mise je i návštěva firmy MAPNA Group, giganta na poli energetiky a strojírenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…