Historicky první ročník soutěže "Knihovna jinak" má své vítěze. Nejvíc "To se mi líbí" dostali v Hejné

14.02.2016 14:28

Propojit knihovny mezi sebou a sdílet dobrou praxi. To byl hlavní záměr facebookové soutěže "Knihovna jinak", kterou uspořádal Svaz měst a obcí ČR. Přišla s ní Kulturní komise Svazu při debatě o vedení knihoven, knihobudkách a dalších způsobech, jak zajímavě půjčovat lidem knížky a netradičně využívat prostory ke čtení. Do akce se zapojily městské a obecní knihovny z celé České republiky.

Historicky první ročník soutěže "Knihovna jinak" má své vítěze. Nejvíc "To se mi líbí" dostali v Hejné
Foto: smocr.cz
Popisek: Svaz měst a obcí ČR - logo

"Tmavé stísněné knihovny s nepříjemnou knihovnicí jsou dávnou minulostí," říká členka předsednictva Svazu měst a obcí ČR a předsedkyně Kulturní komise Svazu Květa Halanová a dodává: "Dnešní knihovny slouží pro společenská setkání a především v malých městech a obcích se jedná o centra veškerého dění. Místní jsou na dobrou knihovnu po právu pyšní a ve Svazu nám udělalo velkou radost, že se o to chtěli podělit."

Do prvního ročníku "lajkovací" soutěže "Knihovna jinak", jejíž jednoduchou podstatou bylo získat na sociální síti co nejvíc označení "To se mi líbí" pro konkrétní knihovnu, se loni na podzim přihlásily desítky subjektů. Vyhrála knihovna v obci Hejná nedaleko Horažďovic. Pomyslnou stříbrnou medaili získala knihovna z obce Březina, třetí místo vybojovala městská knihovna v Blatné.

"V knihovnách se již dávno nepůjčují jen knihy, ale pokud je knihovna vedena kreativní knihovnicí, i zde pořádají akce a zajímavá setkání. A nemusí se vždy jednat o velká města, malé knihovny jsou mnohdy jediným místem pro setkávání občanů. Svaz se proto rozhodl činnost knihoven podpořit a vytvořit platformu pro sdílení dobrých nápadů a praxe a pomocí soutěže a semináře motivovat a inspirovat ostatní," říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl.

U soutěže "Knihovna jinak" nechyběl ani Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP)."Velkou inspiraci mohou být nejkrásnější evropské knihovny. Jsou to nejen centra kultury a setkávání, ale také vzdušné architektonické skvosty, které vznikly z bývalých brownfieldů a jiných nevyužitých staveb," říká předseda SKIP Roman Giebisch a dodává: "Knihy je třeba co nejvíc přibližovat lidem, oproti škole přitom do knihoven veřejnost chodí ráda a návštěvníci se tam rádi i vzdělávají. Proto je evropským trendem přidružovat k provozu knihoven také jazykové a jiné volnočasové kurzy."

Partnery "Knihovny jinak 2015" byly advokátní kancelář AK Forejtová, licence ASPI na rok zdarma vítězům věnovala společnost Wolters Kluwer. Další ročník facebookové soutěže se uskuteční opět na podzim. Fotografie z akce najdete na facebooku. "To se mi líbí" můžete dát i profilu Svazu měst a obcí ČR.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…