Hejtman Řihák: Zástupci středočeského folkloru si zaslouží respekt a podporu

25.10.2013 12:50

V pátek 25. října 2013 se středočeský hejtman Josef Řihák setkal na Krajském úřadě Středočeského kraje se zástupci folklórních sdružení a festivalů. Stalo se tak poprvé v historii kraje. Hejtman Josef Řihák přislíbil do budoucna spolupráci v oblasti konání folklórních festivalů a připomněl možnost opět žádat o finanční podporu z krajských fondů.

Hejtman Řihák: Zástupci středočeského folkloru si zaslouží respekt a podporu
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD)

„Naše setkání považuji za podnětné a přínosné. Již delší dobu jsem chtěl zástupce středočeských folklórních sdružení osobně poznat a jsem rád, že k tomu konečně došlo. Tito lidé si zaslouží náš respekt, obdiv a podporu. Vkládají nemalé úsilí, čas a energii do oblasti, která to v dnešní uspěchané době nemá vůbec lehké. Folklórní činnost v sobě nese nezapomenutelným způsobem ducha českých tradic a odkazy na naši historii i národní hrdost. I proto bych chtěl do budoucna různé festivaly podporovat a také osobně navštěvovat,“ poznamenal středočeský hejtman Josef Řihák.

Společné diskuze se vedle středočeského hejtmana zúčastnil také jeho náměstek Zdeněk Syblík a 15 zástupců všech folklórních sdružení a festivalů v kraji. Ti hejtmanovi poděkovali za to, že inicioval v historii kraje první společné setkání a seznámili jej se svojí činností včetně financování festivalů a možnosti jejich podpory ze strany kraje.

„Ceníme si toho, že jsme se s panem hejtmanem i jeho náměstkem mohli setkat. Jiný středočeský hejtman v historii s námi schůzku neinicioval a právě proto nás mile překvapila reakce současného hejtmana Josefa Řiháka, kterému jsme tak osobně mohli popsat svou činnost i radosti a starosti s ní spojené,“ uvedl předseda Folklórního sdružení ČR Zdeněk Pšenica.

Během setkání došlo také k udělení pamětní medaile vydané u příležitosti 260. výročí narození zakladatele slavistiky Josefa Dobrovského. Ocenění obdržel náměstek hejtmana Zdeněk Syblík za činnost v oblasti podpory slovanského hnutí. Medaili mu předal předseda Českomoravského slovanského svazu Zdeněk Opatřil.

„Jsem mile překvapený. Podporu folklórní činnosti vnímám jako samozřejmou součást nejen své politické činnosti, ale beru ji také jako občanskou povinnost. Akce, které lidé rádi navštěvují, baví se na nich a třeba i díky nim zapomenou na všední starosti, je potřeba podporovat,“ řekl náměstek Zdeněk Syblík.

Ve Středočeském kraji působí celkem patnáct folklórních souborů a sdružení:

1.   Folklórní soubor Benešáček, Benešov
2.   Folklórní soubor Furiant, Malá Bělá
3.   Folklórní soubor Jarošovci, Mělník
4.   Dětský folklórní soubor Jarošáček, Mělník
5.   Folklórní soubor Kamýčan a dětský soubor Kamýček, Kamýk nad Vltavou
6.   Dětský taneční folklórní soubor Klíček, Řevnice
7.   Dětský folklórní soubor Kominíček, Malá Bělá
8.   Ladův národopisný soubor z Hrusic
9.   Folklórní soubor Lísteček, Nové Strašecí
10. Dětský hudební soubor Mikeš, Říčany
11. Dětský folklórní soubor Mlynařice z Milovic
12. Dětská lidová muzika Notičky, Řevnice
13. Čhavorikani Luma, kroužek her a nápadů, Neratovice
14. Folklórní soubor Čtyřlístek, Nové Strašecí
15. Dětský folklórní soubor Šáteček, Semice

Umění souborů lze obdivovat na šesti středočeských folklórních festivalech, kterými jsou Dětský folklórní festival Polabská Vonička v Nymburku, Mělnický vrkoč v Mělníku, Pojizerský festival folklórních souborů v Bakově nad Jizerou, Středočeský folklórní festival vánočních tradic - Adventní prozpěvování v Říčanech, Středočeský folklórní festival v Tuchlovicích u Kladna a Západoslovanské folklórní slavnosti ve Slaném.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.