Hlasování o Nejhorší díru v republice spěje do finále

23.06.2013 10:01

Souboj o nejhorší díru republiky na portálu Vymoly.cz pár týdnů před ukončením hlasování aktuálně vede „tankodrom“ ve Smečně u Kladna. S opravami poškozených silnic je zatím nejdál Moravskoslezský kraj, který tak opět může získat od Nadace pojišťovny Generali finanční dar 100 tisíc korun. Kromě Česka si projekt našel další stovky příznivců také na Slovensku a v Maďarsku, kam letos expandoval.

Hlasování o Nejhorší díru v republice spěje do finále
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Středočeské Smečno se zatím drží v čele naprosto suverénně, tamní výmoly totiž v žebříčku nejhorších výtluků zcela opanovaly všechny „medailové“ příčky. Špatný stav silnic ve městě dokládá i jedna z fotografií na webu Vymoly.cz. Je na ní vidět provizorní cedule s nápisem „Tankodrom Smečno“, kterou nějaký vtipálek postavil k poškozené vozovce.

Konečným pořadím ale ještě mohou zamíchat nedávné záplavy. Zástupci projektu totiž kvůli likvidaci povodňových škod posunuli závěr soutěže. „S následky povodní se potýkají některé kraje i správci silnic. Uzávěrku hlasování jsme proto posunuli na 15. července, přičemž konečné výsledky vyhlásíme o týden později,“ upřesnil Jiří Cívka z Nadace pojišťovny Generali.

Opravy se letos dočká až polovina děr

„Čeští motoristé od začátku roku už vyfotili a pověsili na server Vymoly.cz na 3 000 silničních výtluků a poničených úseků. Silničáři z nich dosud opravili 27 procent,“ řekl Jiří Cívka. „Letos očekáváme, že celoroční republikový průměr bude ještě vyšší než loni. Mohl by se pohybovat až kolem poloviny spravených výtluků,“ doplnil zakladatel projektu Petr Čaník. Minulý rok se podle něj cestáři vypořádali s téměř 40 procenty nahlášených děr.

Nejaktivnějším regionem v záplatování je zatím Moravskoslezský kraj, jehož cestáři do této chvíle opravili už 44 procent zaregistrovaných rigolů a mohou tak zopakovat své loňské vítězství. Na druhém místě se ze 40 procenty drží Zlínsko a třetí je Královehradecký kraj (36 procent). Naopak na chvostu jsou zatím středočeský region, Vysočina a Ústecko.

Co na to silničáři?

„Z rostoucího počtu opravených výtluků vyplývá, že za tři roky dosavadní existence se projektu Vymoly.cz s podporou Nadace pojišťovny Generali čím dál tím víc daří efektivně propojovat motoristy se silničáři,“ poznamenal Jiří Cívka.

Pozitivní postoj cestářů potvrdil náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Mgr. Milan Novák: „Příjemně mě překvapil přístup portálu a snaha podat ucelenější přehled o stavu silnic. Jsem rád, že autoři projektu berou v potaz, že my jako silničáři jsme často v nezáviděníhodné situaci, protože nás pro realizaci oprav ucelených tahů omezují nedostatek financí a technologické limity při nepříznivém počasí, například v zimním období.“

Výmoly a Zelená vlna

Skutečnost, že se z webu Vymoly.cz stal funkční komunikační kanál mezi řidiči a silničáři vyzdvihl i Jan Říha, který vede redakci Zelené vlny Radiožurnálu – mediálního partnera projektu: „Na projektu oceňujeme, že navazuje komunikaci mezi řidiči a správci silnic a tím i jejich efektivní spolupráci. Výmoly.cz jsou nástrojem, jak poměry na silnicích místo nadávání účinně měnit.“

Podle Říhy patří mezi šoféry, kteří na výtluky upozorňují, také dobrovolní zpravodajové Zelené vlny. Do projektu se však může zapojit každý, koho štvou rozbité české silnice. Stačí k tomu chytrý telefon nebo fotoaparát. Letos již snímek a popis rigolu na web pověsilo 1 700 uživatelů z celé České republiky.
Od letoška také Katyuvadasz.hu a Vytlky.sk

Výmoly.cz od roku 2013 působí rovněž mezinárodně. Díky podpoře Generali mohou řidiči monitorovat stav silnic nejen v České republice, ale také na Slovensku (Vytlky.sk) a v Maďarsku (Katyuvadasz.hu). V každé z obou zmíněných zemí se do projektu zapojily už téměř tři stovky řidičů. V Maďarsku zatím registrují 320 děr, na Slovensku pak již skoro dvojnásobek. Jelikož Výmoly.cz, respektive Vytlky.sk a Katyuvadasz.hu v těchto zemích teprve začínají, je reakce tamních silničářů minimální. Zatím opravili pouze jednotky procent nahlášených rigolů. Podobná situace byla před několika lety i při startu projektu v České republice, kde je dnes míra zapojení silničářů několikanásobně vyšší.

„Díky Generali dostává původně výhradně český projekt Výmoly.cz nový mezinárodní rozměr. Získaná data umožní například unikátní srovnání problematiky silničních výtluků, které trápí řidiče v České republice, Slovensku a Maďarsku,” uzavřel Petr Čaník.

O projektu Výmoly.cz

Projekt Výmoly.cz vznikl počátkem roku 2011. V září stejného roku se stal vítězem prestižní soutěže Internet Effectiveness Awards (IEA) a obdržel Grand Prix – hlavní cenu soutěže udělovanou odbornou porotou jako Nejefektivnější internetové řešení roku 2011.

V loňském roce představil ve spolupráci s Nadací pojišťovny Generali mobilní aplikaci pro platformu iOS, která v květnu téhož roku získala 3. místo na přehlídce mobilních aplikací AppParade. Na IEA 2012 zabodovaly Výmoly.cz medailovým umístěním v kategorii Auto-Moto.

Výmoly.cz letos startují opět díky podpoře Nadace pojišťovny Generali. Mediálním partnerem je Český rozhlas 1 – Radiožurnál a jeho dopravní zpravodajství Zelená vlna.

Webová aplikace: www.vymoly.cz
Mobilní aplikace iOS: Výmoly pro iOS
Mobilní aplikace Android: Výmoly pro Android
Výsledky 2012: Nejhorší díra roku 2012
Výsledky 2011: Nejhorší díra roku 2011
Sociální sítě: Výmoly na Facebooku, Výmoly na Twitteru, Výmoly na YouTube

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…