Hlasování pro Tatobitskou lípu jde do finále. Zatím je druhá

25.02.2016 22:30

Tatobitská tisíciletá lípa až do 29. února soutěží v internetovém hlasování o Evropský strom roku 2016. Zatím se drží na druhém místě za dubem z Maďarska, třetí je dubo-borovice ze Španělska.

Hlasování pro Tatobitskou lípu jde do finále. Zatím je druhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: V zahradě Strakovy akademe kvetou národní stromy, tedy lípy

Od 23. února je hlasování tajné a na webu už nebudou zveřejněny aktuální počty hlasů. Výsledky mezinárodní soutěže vyhlásí Environmental Partnership Association, jejímž členem je Nadace Partnerství, 20. dubna v Bruselu.

Tatobitskou tisíciletou lípu od začátku února hlasem podpořilo více než 30 tisíc lidí. „Jedná se zatím o nejvyšší počet hlasů, který český strom v evropské soutěži získal. Doposud se naši kandidáti umisťovali na pátých příčkách,“ komentuje Andrea Krůpová z Nadace Partnerství. Aby lípa dohnala vedoucí dub, který roste v maďarském Bátaszéku, jí však stále chybí 14 tisíc hlasů. Hlasování končí 29. února a na vítězný strom čeká finanční odměna určená na odborné ošetření nebo výsadbu v jeho okolí.

Tatobitská lípa loni na podzim zvítězila v celostátní anketě Strom roku, kde ji podpořilo více než 11 tisíc lidí. Lípě se přezdívá tisíciletá, přestože její věk odborníci odhadují spíše na 650 let. Je opředena mnoha pověstmi, objevuje se v básních a písních. Její prostorná dutina kdysi ukrývala lavičku, než ji v 50. letech rozlomila bouře. Zbylo torzo, jehož obvod nyní měří úctyhodných 940 centimetrů, které tehdy místní řemeslník zpevnil obručemi. Odlomené zbytky stromu pak ležely několik let ladem, až zcela ztrouchnivěly. Nikdo se je totiž neodvážil spálit.

Hlasování o Evropský strom roku probíhá do konce února na na oficiálních webových stránkách evropské ankety.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…