Hlavní důvod manipulace s veřejnou zakázkou? Snaha vybrat si osvědčenou firmu!

02.10.2014 20:00

Naprostá většina českých i slovenských úředníků vidí v současných tendrech snahy o manipulaci s výsledkem zadání. V obou zemích se však liší míra i důvody této manipulace. U nás je to především snaha vybrat si znovu firmu, se kterou měl zadavatel dobrou zkušenost. Na Slovensku převažují buď korupce, nebo klientelismus.

Hlavní důvod manipulace s veřejnou zakázkou? Snaha vybrat si osvědčenou firmu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: kancelář

Každý čtvrtý slovenský úředník považuje za zmanipulovanou více než polovinu zakázek, u nás je to „pouze“ každý sedmý. Ukázal to společný průzkum společnosti Otidea a neziskové společnosti Transparency International mezi celkem
600 zadavateli veřejných zakázek v Česku (360) a na Slovensku (240).

Na Slovensku buď korupci, nebo klientelismus za hlavní důvod manipulace se zakázkami považuje polovina úředníků, v Česku třetina. Z toho přímo korupce je důvodem pro 34 % slovenských zadavatelů a pro 16 % českých. „Výsledky průzkumu odpovídají reálné situaci na Slovensku. Úředníci tam skutečně současný stav veřejných zakázek vnímají hůře než u nás,“ komentuje praxi Tomáš Langr, ředitel společnosti OTIDEA.

Pro 55 % českých úředníků je hlavním důvodem snaha vybrat si znovu firmu, se kterou byli spokojeni. Na Slovensku si to myslí 40 % úředníků. Současná legislativa to ale v obou zemích prakticky neumožňuje. „V praxi to vnímám jako zásadní problém, který by vlády měly při přípravě nového zákona rozhodně řešit. Evropské směrnice umožňují špatné zkušenosti s firmou zohlednit. Bude ale záležet na tom, jak tuto možnost využijí zákonodárci,“ domnívá se David Ondráčka, ředitel Transparency International ČR.

Celých 98 % zadavatelů v obou zemích stále hodnotí na nejnižší nabídkovou cenu, přes 80 % dokonce ve většině případů. Třetina ze strachu kvůli napadení řízení pro netransparentnost. Čtvrtina Čechů hodnotí na cenu z důvodu pokynů nadřízených orgánů nebo dotačních titulů, zatímco u Slováků je to jen desetina. Zákon přitom hodnocení pouze na cenu nenařizuje.

Připravovaná novela českého zákona o veřejných zakázkách, která má platit od ledna 2015, navrhuje možnost hodnotit nabídky podle organizace a kvality i zkušeností pracovníků podílejících se na plnění veřejné zakázky. Přes 80 % zadavatelů si myslí, že tato změna v praxi pomůže. Třetina z nich ale přiznává, že bude nabídky nadále hodnotit převážně podle ceny. „Doufám, že tato změna pomůže, ale zásadní problém nevyřeší. Ten je totiž v nastavení celé praxe, ne v zákoně. Strach úředníků z kriminalizace a popotahování za jejich rozhodnutí neodstraní. Důležitější bude především změna samotné praxe ministerstev a kontrolních orgánů,“ domnívá se Tomáš Langr.

Výsledky průzkumu budou představeny na dnešní konferenci společnosti OTIDEA: Veřejné zakázky 2014/2015: "Žádná moc nesmí platit víc než zákony!". Na konferenci s mezinárodní účastí přijede 200 odborníků na veřejné zakázky.

Anonymní průzkum mezi zadavateli veřejných zakázek ve státní správě a samosprávě zorganizovali OTIDEA a Transparency International ČR. Odpovědělo 363 respondentů v České republice a 240 respondentů ve Slovenské republice. Přílohou tiskové zprávy jsou graficky zpracované otázky a odpovědi respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Transparency international

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…