Hlavní město Praha ocení zručné žáky stříbrnou medailí

13.05.2016 17:30

V pondělí 16. května 2016 se Brožíkův sál Staroměstské radnice stane dějištěm historicky už šestého ceremoniálu, kterým se oceňují nejlepší žáci pražských středních odborných škol v asymetrických soutěžích Sollertia. Z rukou představitelů města – radní pro oblast školství a evropské fondy Ireny Ropkové a předsedy Výboru pro výchovu a vzdělávání Zastupitelstva hl. m. Prahy Patrika Nachera převezmou vítězové soutěží originální stříbrné medaile vyražené k této příležitosti.

Hlavní město Praha ocení zručné žáky stříbrnou medailí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

V letošním ročníku pro školní rok 2015/2016 proběhly soutěže již v sedmi oborech vzdělání – například v oboru Truhlář, Mechanik opravář motorových vozidel, Kadeřník, či Elektrikář a dalších. V polovině dubna pak byla dokončena poslední vyhlášená soutěž v oboru Kuchař, před ní byla také ukončena soutěž v oboru Cukrář. Pro poslední zmiňované soutěže bude probíhat slavnostní ceremoniál předávání stříbrných medailí. Zároveň v rámci ceremoniálu radní Irena Ropková vyhlásí další ročník pro dovednostní asymetrické soutěže Sollertia.

Soutěže Sollertia probíhají v rámci programu hl. m. Prahy Podpora odborného vzdělávání na území hlavního města Prahy v letech 2014 až 2017 a také v rámci kampaní hl. m. Prahy Řemeslo žije! a Odbornost žije!

Hlavním principem dovednostních soutěží Sollertia je přímé porovnání výkonu žáků a odborníka z praxe, tzv. vyzývatele, v závěrečném kole, kde jsou všem nastavena stejná pravidla a žáci se posuzují za stejný soutěžní úkol podle stejných kritérií jako vyzývatel. Díky tomu je možné objektivně zjistit úroveň získaných vědomostí a dovedností žáka v porovnání s profesionálem v oboru.

Nejlepší žák z každého oboru, který dosáhne alespoň 66% výsledku vyzývatele, je oceněn čestným titulem SOLLERS (z lat. ZRUČNÝ) a stříbrnou medailí ze 42 gramů ryzího stříbra.

Dovednostní soutěže Sollertia mají za cíl rozšířit přímou účast podniků, jako budoucích zaměstnavatelů na obsahu výuky a na hodnocení výsledků žáka, a to zejména v praktickém vyučování. Zapojení odborníků z reálné praxe, obohatí a rozšíří praktickou výuku odborných předmětů a propojí vazby mezi podniky a školami.

SAEPE SOLLERTIA OPULENTIAM CREAT - Zručnost často bohatství plodí.

Slavnostní ocenění se koná 16. 5. 2016 v 9.30 hodin v Brožíkově sále Staroměstské radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…