Hlavní město posílilo platy v oblasti obecního školství, celkem do škol a školských zařízeních zašle 69,3 milionu korun

27.05.2016 13:36

V návaznosti na dřívější usnesení městské rady včera Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo posílení platových prostředků v oblasti obecního školství. Příspěvek ve výši bezmála sedmdesát milionů korun se bude týkat pracovníků mateřských a základních škol, školních jídelen a domů dětí a mládeže, jejichž zřizovatelem jsou městské části. Uvedla to během zasedání zastupitelstva radní pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková.

Hlavní město posílilo platy v oblasti obecního školství, celkem do škol a školských zařízeních zašle 69,3 milionu korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Pražská radní pro oblast školství a evropské fondy Irena Ropková předložila pražskému zastupitelstvu návrh na poskytnutí příspěvku na posílení platových prostředků v oblasti obecního školství. „Návrh vychází z programového prohlášení staronové koalice, která se již v závěru roku 2014 zavázala každoročně přispívat na odměny pro zaměstnance v oblasti regionálního i obecního školství a už v minulém roce tak v plném rozsahu učinila,“ vysvětlila.

Cílem hlavního města je touto cestou vyjádřit sounáležitost se školskými zaměstnanci, jejichž odměňování je dlouhodobě na úrovni státního rozpočtu podhodnoceno. Radní Ropková rovněž vyjádřila podporu kampani školských odborů, jež byla nedávno spuštěna pod názvem Konec levných učitelů a kterou podpořila i ministryně školství Kateřina Valachová.

„Plně podporuji úsilí o desetiprocentní zvýšení platů ve školství v nadcházejícím roce. Jsem přesvědčená, že stav, kdy platy ve školství rostou pomaleji než v kterémkoliv jiném sektoru ekonomiky, je dlouhodobě neudržitelný. Při přípravě rozpočtu musí ministr financí Babiš zohlednit rostoucí počet žáků a rovněž stav, kdy musejí kraje z vlastních rozpočtů vynakládat množství prostředků tam, kam by správně měly směřovat prostředky ze státní pokladny,“ říká radní Ropková s tím, že jenom na dorovnání platů asistentů pedagoga hlavní město každoročně vynakládá přibližně 120 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…