Hlavní události listopadové plenárky: Turecko, obrana, znečištění ovzduší a film o vztahu otce a dcery

28.11.2016 15:48

Poslanci na plenárce uplynulého týdne doporučili přerušit přístupová jednání s Tureckem a navrhli členským státům konkrétní kroky k budování užší spolupráce v obraně a bezpečnosti. Ve středu v poledne si ale také dali od politických problémů pauzu, aby ocenili evropskou kinematografii: Předseda Parlamentu slavnostně na plénu udělil filmovou cenu LUX za snímek Toni Erdmann režisérce Maren Ade.

Hlavní události listopadové plenárky: Turecko, obrana, znečištění ovzduší a film o vztahu otce a dcery
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Evropského parlamentu

Snížení limitů emisí určitých látek znečišťujících ovzduší, které mají jenom v Evropě zřejmě na svědomí až půl milionu předčasných úmrtí za rok, by mělo nejpozději do roku 2030 být znát ve vzduchu, který dýcháme. Poslanci schválili směrnici v tomto duchu ve středu.

Evropské státy musí aktivně vzdorovat nebezpečné propagandě šířené Ruskem nebo islamistickými teroristickými organizacemi, protože je podle středečního usnesení pléna zřejmé, že představuje závažnou hrozbu. Jeho zpravodajka Anna Fotyga situaci charakterizovala jako „čisté pokračování metod studené války“.

Komise a členské státy by měly pozastavit vyjednávání o členství Turecka v EU, aniž by je nicméně úplně zrušily. To je názor většiny poslanců, kteří ve středu probírali „neúměrně represivní opatření“, která Ankara spustila po nezdařeném červencovém pokusu o puč. Ve čtvrtečním doporučujícím usnesení zároveň zdůraznili, že by měl pokračovat politický dialog, leda že by Turecko znovu zavedlo trest smrti.

Režisérka Maren Ade si ve středu odnesla z pléna trofej filmové ceny LUX za snímek Toni Erdmann, který je originální kombinací komedie a dramatu. Vypráví příběh otce snažícího se navázat blízký vztah se svojí dcerou a zároveň ukazuje neúprosné a odlidštěné prostředí velkých korporací. „Filmy jako Toni Erdmann se mohou točit jenom díky národním a evropským dotacím, protože ty nám dávají určitou svobodu,“ okomentovala režisérka význam podpory evropské kinematografii.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…