Hlavního hygienika ČR Vladimíra Valentu střídá ve funkci Eva Gottvaldová, chce se zaměřit na HIV a klíšťata

23.07.2016 17:15

Funkce hlavního hygienika ČR, kterou pro její zásadní význam z hlediska ochrany veřejného zdraví jmenuje vláda, se k 15. 7. 2016 ujala Mgr. Eva Gottvaldová.

Hlavního hygienika ČR Vladimíra Valentu střídá ve funkci Eva Gottvaldová, chce se zaměřit na HIV a klíšťata
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Na brífinku u příležitosti převzetí funkce ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček poděkoval končícímu hlavnímu hygienikovi Vladimíru Valentovi za nesporné úspěchy ve zvládání krizových situací při ohrožení veřejného zdraví i ve stabilizaci systému hygienické služby. Nové hlavní hygieničce pak popřál zdar v její práci a přislíbil podporu celého úřadu.

„Rád bych při této příležitosti velmi ocenil působení pana náměstka Vladimíra Valenty. Jeho úřad musel čelit řadě velkých výzev v podobě stavu ohrožení veřejného zdraví vyhlášeného Mezinárodní zdravotnickou organizací, ať už to bylo kvůli hrozbě viru eboly, MERSu nebo naposledy Ziky. Významně také přispěl k prosazení důležitých legislativních změn. Nové hlavní hygieničce chci popřát hodně úspěchů. Čeká ji řada úkolů ve vztahu k nejrůznějším epidemiologickým hrozbám, ale třeba také zintenzivnění boje s virem HIV,“ uvedl na brífinku ministr Němeček.

„Za mého mandátu byla schválena novela zákona o ochraně veřejného zdraví, včetně udržení systému očkování. Za nejdůležitější v hygienické službě ovšem považuji lidi, proto jsem velmi rád, že se nám podařilo stabilizovat a revitalizovat systém hygienické služby a obhájit její kompetence a jednotu, např. v oblasti potravinového práva. Po turbulentních letech 2006 až 2012 jsme zvrátili trend vývoje v personální situaci hygienické služby, proto přeji své nástupkyni, aby byla nadále úspěšná v získávání zdravotníků a lékařů do tohoto krásného oboru,“ sdělil ve své závěrečné řeči končící hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

„Chtěla bych navázat na vše dobré, čeho bylo v uplynulých letech v rámci hygienické služby dosaženo. V úkolech dlouhodobějšího charakteru budu pokračovat tak, aby bylo dosaženo požadovaných cílů, např. v podpoře zdraví nebo personální stabilizaci systému. Zároveň nás čekají nové výzvy, jakými jsou zejména naše připravenost na krizové situace v oblasti ohrožení veřejného zdraví, ale i reakce na nepříznivý epidemiologický vývoj v naší zemi, především u HIV/AIDS či onemocnění přenášených klíšťaty, který si také vyžaduje naši pozornost,“ řekla nastupující hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

ÚSPĚCHY HLAVNÍHO HYGIENIKA ČR VLADIMÍRA VALENTY

  • Za jeho působení se podařilo zvládnout všechny krizové situace kolem metylalkoholu, chřipkové epidemie, povodně, eboly, MERSu a Ziky (za dobu existence WHO bylo 4x vyhlášeno "ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu", z toho 3x během mandátu Vladimíra Valenty).
     
  • Byla připravena Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí Zdraví 2020 a jejich 14 akčních plánů. Materiály byly přijaty vládou, odsouhlaseny Parlamentem ČR, jsou základními strategickými dokumenty nejen pro prevenci a zdravotní politiku. Zároveň bylo jejich zpracování podmínkou pro to, aby ČR mohla čerpat peníze pro zdravotnictví z evropských fondů.
     
  • Došlo ke stabilizaci a revitalizaci systému hygienické služby a nápravě chyb v ochraně zdraví vzniklých v důsledku 50% restrikce finančních i lidských zdrojů mezi lety 2006 až 2012.
     
  • Podařilo se obhájit kompetence a jednotu hygienické služby (např. v oblasti potravinového práva).
     
  • Byla schválena novela zákona o ochraně veřejného zdraví, včetně udržení systému očkování.

MUDr. Vladimír Valenta se vrací na místo krajského hygienika Libereckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …