Hledá se Táta čtenář!

26.01.2015 13:48

Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP) a Liga otevřených mužů (LOM) zahajují od ledna společnou kampaň na podporu čtení „Tátové čtou dětem“. Kampaň vyvrcholí během Března – měsíce čtenářů, kdy knihovny tradičně oceňují své nejlepší čtenáře. Letos by se obzvláště oceněnými měli stát tátové.

Hledá se Táta čtenář!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Ke kampani se připojila i Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně a hledá TÁTU ČTENÁŘE. Veřejnost může své nominace odevzdávat do 8. března 2015 v sídle krajské knihovny v budově 15 a v obvodních knihovnách, nebo stačí vyplnit a odeslat internetový formulář: http://goo.gl/forms/bynwCQmqXG. Nominační lístky jsou k dispozici v krajské knihovně v budově 15, v obvodních knihovnách, ve Family Pointu (Klub 204) a v Městském informačním a turistickém středisku v budově zlínské radnice.

Během jarních prázdnin knihovna ze všech platných nominací vylosuje Tátu čtenáře a pozve ho na slavnostní vyhlášení a předání cen, které se uskuteční během Večera s Andersenem v pátek 27. března 2015 v 16.00 hodin v oddělení pro děti KKFBZ. Ceny pro Tátu čtenáře poskytlo vydavatelství KNIHA ZLÍN.
Soutěže se může účastnit každý tatínek s platnou roční registrací do krajské knihovny, který má nezletilé dítě a je aktivním čtenářem.

Rodiče mají zásadní vliv na výběr knih a pozdější čtení svých dětí. Chlapci čtou výrazně méně než dívky a tento rozdíl se ještě s věkem dále zvyšuje. V dospělosti čtou sami otcové výrazně méně než matky. Cílem kampaně proto je podpořit táty v tom, aby svým dětem četli.

Tradice oceňování nejlepších čtenářů vznikla v českých knihovnách v roce 2011. Čtenáři ocenění v jednotlivých městech a krajích putují do celostátního kola a celostátní Čtenář roku je každoročně vyhlášen při předávání cen Magnesia Litera.

Součástí kampaně pro rok 2015 jsou i knižní záložky s Milanem Cajsem z kapely s příznačným názvem „Tata Bojs“. Záložky vydal SKIP ve spolupráci s Ligou otevřených mužů. Záložka obsahuje 7 zpráv pro táty, kteří chtějí číst dětem. Tátové svým dětem totiž málo čtou. Více než polovině dotázaných dětí čte nejčastěji knížku jejich maminka (58 %) a na druhém místě byla jmenována babička (19 %). Na úplném chvostu tabulky se objevili tátové, kteří svým dětem čtou pouze v 16 % případů! Na druhé straně platí, že děti, kterým četli tátové, mají velmi pozitivní vztah ke čtení. Čtením se svým dětem přibližujeme a tátové by tak měli této příležitosti využívat mnohem častěji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…