Hnutí 269life: Prodej vánočních psů

09.12.2016 9:19

Akci nazvanou „Prodej vánočních psů“ chystají aktivisté z hnutí 269 na sobotu 10. 12. 2016. Akce se uskuteční od 13.00 hodin na Andělu. Cílem akce je upozornit na krutost zabíjení kaprů před Vánoci. Na frekventovaném místě, kam budou tisíce lidí mířit za dárky, budou aktivisté prodávat psí maso. Tedy samozřejmě imaginárně.

Hnutí 269life: Prodej vánočních psů
Foto:
Popisek:

„Mnoho lidí si myslí, že ryby necítí bolest, protože nekřičí. Ale to je velký omyl. Z hlediska anatomického i fyziologického lze jednoznačně říci, že soustava vnímání bolesti funguje u ryb prakticky totožně jako u koček, psů i lidí. Chcete-li lépe porozumět tomu, jak tuto vánoční tradici vnímají ryby, zkuste si představit zanedbané a poraněné psy, prodávané v přeplněných klecích.“ Citují aktivisté Profesora Andrzej Elzanowski z Institutu zoologie při Polské akademii věd „Chceme upozornit na to, že odsuzujeme jiné kultury za jejich tradice, pokud jsou vražděni psi nebo kočky, zatímco se sami chováme jako barbaři k cítícím tvorům, se kterými nemáme soucit. Přitom všechna zvířata cítí bolest a strach stejně,“ řekl jeden z organizátorů. „Jak to, že se vám hnusí pohled na ogrilovaného psa a při pohledu na opečenou kachnu přemýšlíte o zelí a knedlíku?,“ ptají se dále organizátoři happeningu a ve svém textu apelují na lidi: "Nevybírejte, kdo zaslouží Váš soucit".

Mnoho lidí si myslí, že pojídání kapra na Vánoce je dlouholetou českou tradicí. Tento zvyk, v podobě, jak ho známe dnes, byl však do života lidí zaveden až před 70 lety. Tradice je to tedy velmi mladá. Vánoční zvyky, které byly v oblibě dříve, vycházely ze života lidí, z jejich víry a z koloběhu roku. Měly pro ně velký význam a jako svátek uprostřed zimy dodával sílu do dalších chladných měsíců. Takové Vánoce mají tradici, která má u nás hluboké kořeny a každý zvyk nese svůj význam. Můžeme se inspirovat tradičními staročeskými Vánocemi, můžeme se inspirovat i moderní podobou Vánoc, ale nesmíme zapomínat na soucit s ostatními živými tvory, kteří s námi obývají tuto planetu. Ať už se rozhodnete slavit postaru nebo si ponecháte novodobější tradice, můžete vždy zvolit jejich verzi bez krutosti. Můžete vědomě odmítnou svůj podíl na zabíjení milionů kaprů a oslavit tak skutečné svátky lásky, klidu a míru. Nezapomínejte, že s kaprem na Vašem svátečním stole vám zůstává na rukou krev nevinného tvora, a tak se náš často používaný popis Vánoc stává protimluvem.
Podobná akce se též uskuteční v Brně, Hradci Králové, Ostravě a v Plzni.

Organizace nazvaná 269life je známa svými kontroverzními akcemi. V minulých letech si aktivisté například veřejně vypalovali symbol 269 do kůže, tak jak se cejchuje dobytek, balili se na tácky jako maso, pořádali Slavnostní večeři nebo pietní akci Za oběti vaječného průmyslu. Pořádají také osvětové akce a přednášky o aktivismu a právech zvířat. Aktivisté se snaží upozornit na celosvětovou diskriminaci zvířat a jejich utrpení v různých odvětvích průmyslu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…