Hnutí DUHA: Beskydskou populaci rysa ovlivňuje časté příbuzenské křížení

30.11.2018 10:59

Mezinárodní seminář, pořádaný příští úterý 4. 12. v Dolní Lomné v Moravskoslezských Beskydech představí aktuální výsledky monitoringu vlka a rysa i novou studii, zabývající se genetikou rysa ostrovida, která byla tento týden publikována v prestižním vědeckém časopise Heredity.

Hnutí DUHA: Beskydskou populaci rysa ovlivňuje časté příbuzenské křížení
Foto: hnutiduha.cz
Popisek: Hnutí Duha - logo

Akci organizují Hnutí DUHA Olomouc, Ústav biologie obratlovců AV ČR ve spolupráci se Správou CHKO Beskydy a slovenskými partnery projektu česko-slovenské spolupráce: Štátnou ochranou přírody SR a Národným lesnickým centrom.

Na programu budou kromě výsledků z dlouhodobého monitoringu šelem i příspěvky zabývající se potravní ekologií šelem, ochranou stád před hospodářskými zvířaty, přípravou tzv. Plánu péče o velké šelmy v Česku a na Slovensku nebo genetikou velkých šelem.

Právě výsledky z podrobného genetického monitoringu ukazují zranitelnost okrajové rysí populace na česko-slovenském pomezí. Studie publikovaná tento týden v prestižním vědeckém časopise Heredity odhalila, že pytláctví a zvyšující se fragmentace vhodného prostředí vedly v posledních letech ke zvýšenému příbuzenského křížení, které může ohrozit životaschopnost zdejší populace. Rys se v československém pohraničí vyskytuje v malé populační hustotě a neosidluje zatím všechny vhodné biotopy, rozmnožování pak probíhá v malých rodinných skupinách, kdy se mezi sebou kříží blízce příbuzná zvířata. Na výzkumu se podílel autorský kolektiv z Ústavu biologie obratlovců AV ČR, Biotechnologické fakulty Univerzity v Ljublani, Mendelovy univerzity v Brně a z Hnutí DUHA.

Na monitoringu velkých šelem a sběru vzorků pro genetické analýzy se dlouhodobě podílejí zejména dobrovolníci Vlčích hlídek Hnutí DUHA. Dvě školení nových zájemců proběhla na seminářích na Třeštíku a v Huslenkách, další dobrovolníci se mohou zapojit v průběhu celého roku (více informací na vlci.hlidky@hnutiduha.cz).

Miroslav Kutal, expert na velké šelmy z Hnutí DUHA Olomouc a akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně řekl:
„Mezinárodní seminář představí výsledky z dlouhodobého monitoringu šelem i situaci v sousedním Slovensku. Zveme myslivce, lesníky a chovatele ovcí, věříme, že tyto informace poskytnou důležité informace do debaty o návratu šelem do naší krajiny.“

Jarmila Krojerová, výzkumná pracovnice z Ústavu biologie obratlovců AV ČR a Mendelovy univerzity v Brně řekla:
„Výzkumu rysí populace v oblasti Beskyd a Javorníků se za pomoci moderních genetických metod věnujeme už od roku 2010. V průběhu relativně dlouhé doby je možné docela dobře zrekonstruovat celou genealogii zde žijících rysů a nahlédnout tak do tajů sociální struktury tohoto skrytým způsobem žijícího teritoriálního druhu, u kterého ovšem vztahy mezi jedinci hrají docela významnou roli. Propojenost se zdrojovou populací je pro udržení životaschopné populace rysů v Beskydech to nejdůležitější. Československá spolupráce nám umožní rozšířit zájmové území a zjistit odkud a kudy do Beskyd přicházejí nová zvířata. Doufáme, že se o své poznatky budeme moci podělit s účastníky semináře. Seminář také nabídne prostor k diskuzi o celé problematice koexistence velkých šelem s člověkem a postřehy účastníků budou moci být využity v rámci chystaného Programu péče, na jehož přípravě se organizátoři podílí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

19:15 ERÚ: Spotřeba plynu v prvním čtvrtletí klesla o více než čtyři procenta, hlavně díky teplému počasí

Spotřeba zemního plynu v České republice v prvním čtvrtletí roku v meziročním porovnání znovu klesla…