Horská služba vyhlásila v Jeseníkách 3. stupeň lavinového nebezpečí

03.02.2023 19:38 | Tisková zpráva

Horská služba v Jeseníkách vyhlásila na základě dnešního měření v rámci lavinové prevence 3. stupeň lavinového nebezpečí z pěti bodové škály.

Horská služba vyhlásila v Jeseníkách 3. stupeň lavinového nebezpečí
Foto: Horská služba
Popisek: Horská služba, logo

„Túry vyžadují velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky. Nutná je volba bezpečné trasy. Rozhodně doporučujeme všem návštěvníkům hor pohybovat se jen po vyznačených trasách,“ říká lavinový preventista z Jeseníků Jiří Hejtmánek.

V Jeseníkách leží v nadmořské výšce 1300 metrů okolo 70 cm sněhu. Za posledních 48 hodin připadlo 25 cm nového prachového sněhu. Na závětrných lavinových svazích je sněhu uloženo více. Sníh napadl na promrzlý a tvrdý povrch. „Na hřebenech dnes panovalo převážně zatažené počasí s mírnou mlhou, středně silným větrem a teplotou kolem minus 8 stupňů,“ popisuje dnešní počasí v Jeseníkách Jiří Hejtmánek.

Uvolnění laviny je při třetím stupni lavinového nebezpečí možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. V některých případech je možnost samovolného uvolnění velkých lavin.

„Třetí stupeň lavinového nebezpečí představuje značné nebezpečí. Sněhové profily v Jeseníkách vykazují nízkou stabilitu, takže nedoporučujeme lidem vstupovat na svahy nad 30 stupňů sklonu a být celkově velmi opatrní. Žádný lavinový svah v Jeseníkách neprotíná značená turistická cesta, takže nejlépe se turisté vyvarují lavinovému nebezpečí tím, že se budou pohybovat skutečně pouze po značených cestách. Lavinové nebezpečí je zcela reálné a je třeba se mít na pozoru,“ uzavírá náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.