Hospodářská a sociální rada Mostecka: Na sněmu vybrali členové regionální tripartity nosná témata pro příští rok

20.12.2019 15:13

Hospodářská a sociální rada Mostecka (HSRM) se v prosinci sešla na posledním letošním jednání, kterým byl jako každý rok sněm jejích členů. Kromě standardních bodů programu, jako byl přehled čerpání rozpočtu a jeho návrh na nadcházející rok, se regionální tripartita zabývala i takzvanými nosnými tématy pro rok 2020.

Hospodářská a sociální rada Mostecka: Na sněmu vybrali členové regionální tripartity nosná témata pro příští rok
Foto: HSRM
Popisek: Hospodářská a sociální rada Mostecka

Členové hospodářské a sociální rady měli možnost se k nim v předstihu vyjádřit a případně navrhnout jejich doplnění. Ve sféře zaměstnanosti, sociální oblasti, zdravotnictví a školství se členové HSRM shodli, že budou prosazovat stabilizaci učitelů na Mostecku v sociálně vyloučených lokalitách a zachování základního školství v Krušných horách.

V oblasti dopravy chce regionální tripartita i nadále podporovat provoz na Moldavské železniční dráze a její propojení do Německa.  V energetice, která je jedním z často probíraných témat na plénu HSRM, její členové chtějí monitorovat průběh jednání tzv. „uhelné“ komise ČR a vydávat k jejím výstupům patřičná stanoviska. O činnosti uhelné komise seznámil přítomné Jaromír Franta, místopředseda OS PHGN a jeden ze tří zástupců Ústeckého kraje mezi jejími 19 členy. Uhelnou komisi tvoří zástupci ministerstev, krajských samospráv, neziskových a rozvojových organizací, vysokých škol, zaměstnavatelů i zaměstnanců. 

V oblasti bezpečnosti chce regionální tripartita v příštím roce nadále podporovat aktivity Policie ČR, zejména k zajištění personální stability sboru a snahy o posílení motivačních nástrojů při náboru nových uchazečů do kriminalitou zatíženého regionu Mostecka. 

Hospodářská a sociální rada hodlá také podporovat Hornickou krajinu Krušnohoří, respektive podporovat využití kulturních a technických památek, které doplňujících nabídku památek, zapsaných na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. A zapojí se rovněž do oslav 150. výročí železnice na Mostecku a Chomutovsku, které připadají na příští rok. V jejich rámci se uskuteční řada kulturních a společenských akcí, vše vyvrcholí 3. a 4. října 2020.

Jedním z důležitých bodů programu sněmu HSRM bylo předání listu Čestného členství v HSRM Bořku Valvodovi, dlouholetému aktivnímu členovi regionální tripartity. Bořek Valvoda se tak po zakladateli HSRM Richardu Falbrovi stal druhým čestným členem Hospodářské a sociální rady Mostecka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…