Hospodářská komora ČR: Neřešme řidiče linkových autobusů odvětvovou minimální mzdou

02.12.2015 20:34

Hospodářská komora ČR nemůže souhlasit se zvýšením mezd řidičům linkových autobusů způsobem, který chtějí odboráři dnes navrhnout premiérovi Sobotkovi. Jde o řešení, které by zásadním způsobem narušilo institut minimální mzdy.

Hospodářská komora ČR: Neřešme řidiče linkových autobusů odvětvovou minimální mzdou
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Řešení problému nízkých mezd řidičů linkových autobusů nemůže spočívat v tom, že se pro ně stanoví povinná minimální mzda v zákoně o zadávání veřejných zakázek. Do zákona by se tím zaváděla témata, která tam naprosto nepatří. A hlavně – otevřely by se tím dveře k zavedení minimálních mezd pro další odvětví, třeba bezpečnostních či úklidových služeb, jejichž zaměstnanci rovněž volají po větších platech. A minimální mzda, která je doposud kompromisním výsledkem vyjednávání tripartity, by začala neřízeně růst. To jako největší reprezentant podnikatelů nemůžeme akceptovat,“ zdůrazňuje tajemník Hospodářské komory ČR Tomáš Vrbík.

„Můžeme souhlasit s tím, že řidiči linkových autobusů jsou špatně placeni. Ale nemělo by se to řešit odvětvovými smlouvami, a tím méně obecnými zákonnými ustanoveními pro ten který speciální obor, nýbrž konkrétními mzdovými vyjednáváními v konkrétních dopravních podnicích,“ dodává předseda dopravní sekce Hospodářské komory ČR Emanuel Šíp s tím, že v řadě případů toto vyjednávání závisí na sjednaném závazku veřejné služby, tedy na finančním objemu smluv dojednaných mezi dopravci a městy či kraji.

Tomáš Vrbík zdůrazňuje, že jádrem řešení konkrétního problému mezd řidičů linkových autobusů není zavedení další cenové determinanty do zadávání veřejných zakázek, nýbrž to, co Hospodářská komora ČR navrhuje dlouhodobě, tedy úprava zákonných podmínek pro zadávání veřejných zakázek tak, aby o vítězi tendru nerozhodovala jen cena, nýbrž sada různých finančně-kvalitativních kritérií.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…