Hospodářská komora ČR nabízí ministerstvu dopravy spolupráci v koncepci mýta

08.04.2015 19:53

Hospodářská komora ČR se dlouhodobě angažuje v otázkách financování dopravní infrastruktury a dalšího vývoje mýtného systému, které mají významný vliv zejména na prosperitu a hospodaření dopravních podnikatelů. Proto také věnovala náležitou pozornost materiálu Ministerstva dopravy „Koncept přípravy Systému elektronického mýta po roce 2016“, který má být dnes projednáván Vládou České republiky.

Hospodářská komora ČR nabízí ministerstvu dopravy spolupráci v koncepci mýta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

HK ČR sledovala v uplynulém období s rostoucím znepokojením přípravu Systému elektronického mýta po roce 2016, která se v důsledku častých změn ve funkci ministra dopravy a chybějící koncepce dalšího vývoje mýtného systému dostala do svízelné situace, takže velmi pravděpodobně nebude možné zavést nový systém silničního mýta k původně předpokládanému datu 1. 1. 2017.

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý je toho názoru, že v současné situaci není podstatné hledat viníky tohoto stavu, ale přijmout racionální řešení, které zajistí jednak očekávané výnosy z použití silničních komunikací, jednak i stabilitu pro jejich uživatele. Pokládá za potřebné, aby byla připravena dlouhodobá koncepce vývoje mýta po roce 2017, která by měla odrážet principy a tendence Evropské služby elektronického mýtného (EETS) a bez které není možné kvalitně zajistit předpokládané zadávací řízení na nového provozovatele. Takovou koncepci by mělo ministerstvo projednávat a schvalovat transparentním způsobem prostřednictvím Řídícího výboru a za široké účasti dotčených institucí a odborné veřejnosti.

Prezident HK ČR si je plně vědom mimořádné náročnosti přípravy nového Systému elektronického mýta po roce 2016, a je proto připraven podpořit v daných velmi nepříznivých podmínkách tuto přípravu součinností odborníků nominovaných HK ČR na práci odborných týmů a komisí. Tuto svou nabídku sdělil svým dopisem ministru dopravy Danu Ťokovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…