Hospodářská komora ČR prolamuje další tabu. Po Íránu vypraví podnikatele na Kubu

21.09.2015 13:57

Hospodářská komora chystá doprovodnou podnikatelskou misi náměstka ministra zahraničních věcí ČR Martina Tlapy na Kubu.

Hospodářská komora ČR prolamuje další tabu. Po Íránu vypraví podnikatele na Kubu
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Jedná se o první novodobou podnikatelskou misi na Kubu, která by měla českým firmám v souvislosti se současnou politikou uvolňování na Kubě otevřít obchodní možnosti na kubánském trhu. Na čtyřdenní misi by podnikatelé měli odletět už 11. října.

„České firmy mají značnou výhodu. Mohou totiž navázat na historickou spolupráci s Kubou a dobré jméno českých výrobků,“ poznamenal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý, který českou delegaci na Kubu povede. Velký potenciál pro spolupráci mezi firmami obou zemí je podle něj v oblasti vědy a výzkumu, energetice, strojírenství, dopravě, potravinářství nebo cestovním ruchu. „Kuba představuje zemi, která potřebuje téměř vše,“ dodal Dlouhý, který mimo jiné projednával návštěvu Kuby na půdě Hospodářské komory ČR s velvyslancem Kubánské republiky Andrésem Leónem Carballem v půlce letošního září.

Hospodářská komora plánuje během mise uspořádat Česko-kubánské podnikatelské fórum, usiluje také o návštěvu centra genetického inženýrství nebo zóny volného obchodu Mariel. Ta se podle informací kubánské vlády bude výrazně rozšiřovat a zahraničním firmám nabídne četné příležitosti.

Podnikatelská mise může být pro podnikatele obou zemí důležitým krokem k vytváření nových obchodních vztahů. To je v souladu s trendem nastaveným Spojenými státy, kdy dochází od konce minulého roku k oteplování vztahu s Kubou. USA postupně zmírňuje obchodní embargo a po padesáti letech smějí mít americké podniky na Kubě své kanceláře. Barack Obama věří, že prohloubení kooperace by mohlo vést k větší otevřenosti země. O posilování vzájemné spolupráce jedná i Evropská unie.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…