Hospodářská komora ČR vyzývá ERÚ, aby neprodleně upravil cenová rozhodnutí a obnovil jistotu v poskytování veřejné podpory

01.12.2016 17:53

Hospodářská komora (HK ČR) vítá rozhodnutí Evropské komise schvalující podporu obnovitelných zdrojů v ČR uvedených do provozu mezi lety 2006 a 2012. Současně však vyzývá ERÚ, aby bezodkladně konal a zajistil podmínky pro kontinuitu podpory. V opačném případě by převzal zodpovědnost za způsobené škody.

Hospodářská komora ČR vyzývá ERÚ, aby neprodleně upravil cenová rozhodnutí a obnovil jistotu v poskytování veřejné podpory
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Evropská Komise schválila režim podpory pro zařízení vyrábějící energii z obnovitelných zdrojů, která byla v ČR vybudována mezi roky 2006 a 2012, podle pravidel EU pro státní podporu. Komise dospěla k závěru, že opatření podpoří cíle EU v oblasti energetiky a klimatu, aniž by došlo k nepřiměřenému narušení hospodářské soutěže. Energetický regulační úřad potvrdil, že dne 29. listopadu 2016 obdržel rozhodnutí Evropské komise k notifikaci podpory. HK ČR vítá rozhodnutí Evropské komise a současně oceňuje velké úsilí, které Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s dalšími orgány státní správy v uplynulém období věnovalo notifikačnímu řízení.

HK ČR současně apeluje na Energetický regulační úřad, aby konal neprodleně tak, aby byla zajištěna kontinuita vyplácení podpory i odpovídajícího výběru prostředků od spotřebitelů elektřiny. Případný odklad vydání změnových cenových rozhodnutí až do poloviny ledna, který avizovala předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, je zcela nepřijatelný a vyvolal by zbytečně další nejistoty a případné škody. „Je třeba co nejrychleji obnovit elementární jistotu všech zúčastněných subjektů,“ říká prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Jakkoli je dokončení notifikace podpory elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů významným úspěchem, neznamená dokončení všech notifikačních řízení. HK ČR proto opětovně apeluje na všechny zúčastněné orgány státní správy, aby nepolevovaly v úsilí co nejdříve dokončit všechna doposud neuzavřená notifikační řízení, která se týkají zejména podpory vysoce účinné kombinované výroby elektřiny a tepla.

Získání souhlasu Evropské komise s poskytováním veřejné podpory přináší nepochybně jistotu pro příjemce podpory i orgány státní správy. Na druhou stranu pokračování v poskytování veřejné podpory, která nebyla Evropskou komisí schválena automaticky, neznamená, že je tato veřejná podpora poskytována v rozporu s podmínkami pro její poskytování stanovenými právem EU. Ostatně právě získané kladné notifikační rozhodnutí Evropské komise pro elektřinu z obnovitelných zdrojů se týká veřejné podpory, která byla dlouhodobě poskytována, aniž byla před tím notifikována. Sama předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková v pořadu 20 minut Radiožurnálu dne 10. listopadu 2016 uvedla: „Nevím, jestli bylo nutné žádat o notifikaci na zdroje v roce 2012, na zdroje, které se do té doby vlastně vyplácely.“

„Chápu, že situace Energetického regulačního úřadu není jednoduchá, totéž ovšem platí o příjemcích podpory, kteří v dobré víře prováděli své investice a pomáhali tak naplňovat cíle Evropské unie, závazky České republiky i Státní energetickou koncepci. Pokud Energetický regulační úřad v rozporu se zákonem nestanoví včas podporu v cenovém rozhodnutí, převezme veškerou odpovědnost za následky a škody tím způsobené,“ poznamenal prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Energetický regulační úřad by měl v souladu se svým posláním přispívat ke stabilnímu prostředí pro podnikání v energetice a měl by být ve svém rozhodování konzistentní. Případné změny v rozhodovací praxi úřadu by měly být vždy transparentně odůvodněné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…