Hospodářská komora: České firmy právě odlétají hned do pěti zemí světa

08.02.2016 10:48

Hospodářská komora ČR dnes ráno vypravuje dvě podnikatelské delegace. Jedna míří s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem do Turecka, Makedonie a Řecka, druhá s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem do Gruzie a Arménie.

Hospodářská komora: České firmy právě odlétají hned do pěti zemí světa
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Letošní cyklus podnikatelských misí je tak pomyslně otevřen hned dvěma misemi v jeden den,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory ČR Bořivoj Minář, který vede podnikatelskou delegaci doprovázející ministra průmyslu a obchodu do Gruzie a Arménie ve dnech 8. až 12. února. Podnikatelská delegace doprovázející ministra Zaorálka přiletí do ČR o den dříve.

Podnikatelé budou ve všech zemích jednat se svými protějšky na podnikatelských setkáních organizovaných Hospodářskou komorou ČR a partnerskými komorami o zakázkách v oblasti dopravního sektoru, strojírenství, energetiky, IT, farmaceutického průmyslu, potravinářství či financí.

„Na podnikatelská fóra je přihlášeno mnoho potencionálních partnerů, o české firmy je velký zájem. Během mise do Gruzie a Arménie by mělo dojít také k podepsání Dohody o spolupráci mezi Hospodářskou komorou ČR a Gruzínskou obchodní a průmyslovou komorou za účasti ministra Jana Mládka nebo k podpisu smlouvy mezi českou firmou ICZ a.s. a jejím gruzínským partnerem ohledně dodávky informačních technologií v hodnotě cca 600.000,- EUR,“ doplňuje Minář. V Arménii podnikatelé navštíví také arménskou jadernou elektrárnu.

Loňský rok byl české exportéry rekordní, s Hospodářskou komorou ČR se vypravili během 18 podnikatelských misí do více než dvou desítek zemí světa. Některé z nich je možné označit doslova za průlomové, protože české firmy mohly vůbec poprvé oslovit potenciální partnery i v takových státech, jako jsou například Kuba nebo Írán, které byly dosud obchodní spolupráci uzavřené.

Hospodářská komora ČR zvyšuje také své aktivity na podporu exportu malých a středních podniků. V únoru zahajuje ve spolupráci s Odborem ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí unikátní cyklus Krajských exportních konferencí, první akce se uskuteční na konci února v Olomouci.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…