Hospodářská komora: Letos plánuje třinácté platy vyplatit více firem než loni

10.12.2017 22:29

Celkem 47 % firem plánuje vyplatit svým zaměstnancům za letošní rok 13. plat nebo odměnu v podobné výši. Část firem odměny vyplatí v prosinci, část až začátkem příštího roku – záleží na tom, v jakém odvětví firma působí. Loni tento benefit poskytly dvě pětiny firem (39 %). Vyplývá to ze srovnání výsledků pravidelných šetření Hospodářské komory.

Hospodářská komora: Letos plánuje třinácté platy vyplatit více firem než loni
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Platí, že čím větší firma, tím spíše zaměstnanci bonus dostanou. Z posledního Komorového barometru vyplývá, že 13. plat plánuje na přelomu roku vyplatit celkem 71 % velkých firem, tj. firem s více než 250 zaměstnanci. To je podobný podíl jako v loňském roce – v únorovém Komorovém barometru vyplacení hlásilo 70 % takových firem. Benefit letos nabízí ale i výrazně více malých firem do 10 zaměstnanců – 31 %, zatímco loni to bylo o 10 procentních bodů méně.

Hospodářská komora odhaduje, že odměna bude v průměru kolem 30 tisíc korun, nejčastěji pak v rozsahu 15 až 35 tisíc. Co se týká odvětvového členění, nejčastěji budou letos vyplácet odměny ve výši platu firmy ve stavebnictví (61 %), které ale také nejčastěji spadají do kategorie velkých firem. Na druhém místě je zpracovatelský průmysl s 54 %, který je hlavní tahoun českého byznysu s největším podílem zaměstnanců.

13. platy 2017/2016

13. platy 2017/2016
*předpoklad firem; zdroj: Komorové barometry za rok 2017

Dle nedávno publikované Komorové národohospodářské prognózy je růst mezd v roce 2017 tažen především růstem zakázek a bojem o zaměstnance. Hospodářská komora předpokládá, že po sezónních odměnách a tzv. 13. platech dosáhne letošní nominální nárůst mezd 7,4 %. V roce 2018 prognózuje Hospodářské komora růst mezd ještě větší (8,6 %), projeví se v něm však vyšší inflační tlaky.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…