Hospodářská komora: Reakce na dohodu koaličních partnerů zvýšit minimální mzdu

14.11.2018 20:01

Hospodářská komora bere na vědomí informaci, že minimální mzda poroste od ledna 2019 o dalších 1150 korun měsíčně přes nesouhlas zaměstnavatelů. Upozorňujeme, že to je po zrušení karenční lhůty další krok, který zatíží podnikatele vyššími náklady.

Hospodářská komora: Reakce na dohodu koaličních partnerů zvýšit minimální mzdu
Foto: HK ČR
Popisek: Hospodářská komora České republiky

S obdobným znepokojením sledujeme návrhy vlády či některých poslaneckých klubů na změny zákoníku práce, například aktuální návrh na zavedení povinného pátého týdne dovolené.

Z tohoto důvodu prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý na dnešním jednání zástupců vlády se zaměstnavateli a odbory k minimální mzdě apeloval, aby vláda poté co opakovaně vyšla vstříc odborům, vyhověla také oprávněným požadavkům zaměstnavatelů.

Vladimír Dlouhý proto vyzval k následujícím opatřením:

1. Vláda se zaváže, že do konce svého mandátu nepodpoří přímou ani nepřímou změnu žádného ustanovení zákoníku práce, pokud s takovouto změnou nevysloví souhlas zaměstnavatelé.

2. Vláda stanoví jako krátkodobé řešení kritického nedostatku zaměstnanců pro rok 2019 souhrnnou roční kvótu pro zaměstnávání zahraničních pracovníků ze třetích zemí prostřednictvím zvláštních, vládou organizovaných programů ve výši 50 tisíc osob.

3. Vláda ještě v průběhu roku 2019 prosadí snížení sazby pojistného na sociální zabezpečení, placeného zaměstnavateli alespoň o 0,5 procentního bodu, čímž dojde ke snížení neúměrně vysokého odvodového zatížení zaměstnavatelů.

4. Vláda podpoří zrušení minimálního vyměřovacího základu pro pojistné na veřejné zdravotní pojištění u zaměstnanců, vyměřovacím základem bude faktická mzda, a odstraní se tak znevýhodnění zkrácených úvazků.

5. Vláda urychlí náběh plnohodnotného fungování e-neschopenky co nejdříve po 1. 7. 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…