Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu: Místo nepřehledných výjimek plošné snížení daní

02.12.2016 20:37

Stát by měl kvůli EET podnikatelům ulevit plošným snížením daňových sazeb. Shodli se na tom dnes prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu: Místo nepřehledných výjimek plošné snížení daní
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Když stát na jedné straně zavádí nějakou regulaci nebo povinnost pro podnikatele, měl by jim na druhé straně ulevit. Česká republika má jedno z nejvyšších zdanění práce v Evropě, nabízí se proto, abychom otevřeli seriózní diskusi o snížení zdanění práce,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že třeba restauračním zařízením má sice klesnout DPH z 21 na 15 procent, ale podnikatele v jiných odvětvích žádná kompenzace nečeká.

Podpory ze strany státu se podnikatelé nedočkali ani při výběru vhodného zařízení pro EET. Proto Hospodářská komora pro podnikatele i samotné výrobce a dovozce pokladních systémů pro EET spustila informační web https://www.eet-ano-ale.cz/.

Podpora EET ze strany Hospodářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu ale trvá, protože obě organizace v EET vidí opatření, jak omezit nekalou konkurenci a narovnat konkurenční prostředí. Podnikatelé, kteří zatajují tržby, a tedy neplatí daně ani zdravotní a sociální pojištění, jsou totiž dnes silně zvýhodněni vůči těm, kdo jsou řádnými plátci daní a pojištění.

Z toho důvodu také Svaz obchodu a cestovního ruchu odmítá jakékoli výjimky. „Mohou být příčinou nejasností a obcházení daňových povinností,“ vysvětluje prezidentka Svazu Marta Nováková, která zároveň dodává: „Zásadně nesouhlasíme s opakovanými úpravami a „výkladem“ již schváleného zákona o elektronické evidenci tržeb. Nový návrh ministra Andreje Babiše, aby byla stanovena maximální hranice tržeb 250 tis. Kč, která umožňuje požádat o vyjmutí z povinnosti evidovat, je pro poctivé podnikatele neakceptovatelný“.

Stejné stanovisko jako SOCR ČR prezentovala ve svém vyjádření i jeho významná členská asociace – Asociace hotelů a restaurací, jejíchž členů se současná situace dotýká nejvíce, protože jsou povinni evidovat své tržby již v prvé etapě – tedy od 1. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…