Hospodářská komora k loterijní legislativě: Odmítáme nesystémová a přechodná řešení

28.03.2015 11:01

Jsme velmi překvapeni dnešním sdělením ministerstva financí. Podle informací, které máme k dispozici bohužel jen z médií, jakkoliv jsme účastníkem meziresortního připomínkového řízení, má jít o posunutí účinnosti připravované komplexní regulace hazardních her o rok a o přijetí novely platného zákona o loteriích, která by zakotvila zvýšení stávající odvodové zátěže podnikání v oblasti loterií.

Hospodářská komora k loterijní legislativě: Odmítáme nesystémová a přechodná řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výherní automaty

Neslučitelnost s právem EU, která je podle dnes zveřejněných informací hlavním důvodem k posunutí plánované účinnosti nového komplexního zákona, byla patrná od samého začátku. Proto jsme také opakovaně apelovali na ministerstvo financí s tím, že možnost úspěšné notifikace návrhu Evropskou komisí je minimální. Byli jsme však ministerstvem opakovaně ujišťováni naopak o souladu.

Zároveň jsme poukazovali na nesystémovost ministerstvem zvoleného legislativního postupu, kdy se postupnou „salámovou“ metodou izolovaně posuzuje zákon o provozování hazardních her, zákon o jejich zdaňování a doplňkový změnový zákon. Navíc při absenci návrhů zcela zásadních prováděcích vyhlášek.

V tomto smyslu je odklad jen vynuceným krokem k jedině možnému souběžnému posouzení celého balíku regulatorních předpisů. ČR čelí, resp. bude čelit, řízením o porušení smlouvy o fungování EU, a to s reálnou hrozbou vysokých sankcí. Skutečně konstruktivně míněná nová úprava, nahrazující dnešní nevyhovující stav, je proto nezbytností.

Z tohoto kontextu se ale zcela vymyká záměr stůj co stůj dočasně alespoň novelizovat stávající zákon v části týkající se výše loterních odvodů, nastavených úplně novým způsobem teprve před 3 lety, které podle názoru HK ČR v praxi fungují. Takový postup je v rozporu se zásadou legislativní zdrženlivosti a značně relativizuje deklarované obecné úsilí vlády o stabilitu právního prostředí.

Doporučujeme ponechat stávající právní úpravu a dále profesionálně jednat o změně nedokončeného balíku zákonů regulujících hazard tak, aby vyhověly právu EU a zároveň byly vyváženým kompromisem mezi zájmy státu, společnosti i podnikatelů v loterijním průmyslu.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…