Hospodářská komora odmítá povinné zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách akciových společností

14.04.2016 10:12

Hospodářská komora České republiky odmítá předložený návrh zákona o obchodních společnostech a družstvech (obchodních korporacích), který by měl znovu zavést povinné zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách akciových společností a který dnes v prvním čtení projednává Poslanecká sněmovna PČR.

Hospodářská komora odmítá povinné zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách akciových společností
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

V reakci na zrušení povinné účasti zaměstnanců v dozorčích radách, které začalo platit od 1. ledna 2014, upravila řada zaměstnavatelů pravidla informování zaměstnanců přímo v kolektivních smlouvách. HK ČR nepodporuje neustálé změny pravidel, které vnáší do právního a potažmo podnikatelského prostředí nejistotu. Připomínáme, že zákon o obchodních společnostech a družstvech obchodních korporacích je účinný teprve od 1. ledna 2014.

Důrazně navíc upozorňujeme, že si předkladatelé zákona neuvědomují finanční dopady, které bude zákon na podnikatelské subjekty mít. Akciové společnosti budou opět nuceny změnit své zakladatelské dokumenty a znovu provést notářský zápis.

Mají-li mít zaměstnanci zákonem garantované právo na zastoupení v dozorčích radách, s jistou mírou nadsázky by obdobně bylo možné ze strany zaměstnavatelů požadovat recipročně právo vyslat své zástupce do orgánů odborových organizací, které v daném podniku fungují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…