Hospodářská komora rozjela inventarizaci hazardu v Praze

17.08.2015 10:04

V první polovině září by měl vzniknout obsáhlý dokument, který zmapuje veškeré herny a kasina na území hlavního města, včetně těch provozoven, které by podle vyhlášky z roku 2013 už prakticky neměly fungovat. Jde o projekt Hospodářské komory hlavního města Prahy (HKP), která už v minulosti vyjádřila obavy, že živelná prohibice hazardu může mít vážné důsledky.

Hospodářská komora rozjela inventarizaci hazardu v Praze
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Chceme politikům, veřejnosti a médiím ukázat skutečný stav věcí. Kolik je dnes v Praze provozoven, jak vypadají, zda splňují či nesplňují podmínky vyhlášky a kodexů jednotlivých městských částí a to celé zarámovat do uceleného materiálu s komentáři ekonomů, psychologů a dalších odborníků na tuto problematiku,“ popisuje cíl projektu člen představenstva HKP Stanislav Brunclík.

Podle jeho slov je takový materiál při rozhodování o osudech jednotlivých podnikatelů a jejich zaměstnanců nutný. Hospodářská komora si od toho slibuje mnohem odpovědnější diskusi na půdě pražského magistrátu, která bude méně o politice a více o regulaci hazardu a jejích dopadech.

„Nyní jsme ve fázi sběru dat. Naši lidé obcházejí jednotlivé provozovny, sbírají data a pořizují fotografie. Už teď vidíme, že bude v provozu celá řada here (cca 60%), které opravdu nemají místo na trhu. Dokonce jsme v ul. Cukrovarnická narazili na černou hernu. Na druhou stranu bychom se měli vážně zamyslet, zda chceme rušit špičkové kasino pro turisty, ze kterého má obec peníze, zaměstnává lidi a bere zboží od dalších podnikatelů,“ dodává Stanislav Brunclík.

Magistrátní komise pro regulaci herního průmyslu v minulých dnech vzala na inventarizaci HKP na vědomí a prozatím odložila návrh primátorky Krnáčové na takzvanou nulovou toleranci s výjimkou kasin v luxusních hotelech s kapacitou minimálně 400 lůžek.

„Informací zatím nemáme mnoho, ale obecně je inventarizace stavu herního průmyslu v Praze důležitá. Je jasné, že každý provozovatel bude s jejím výsledkem spokojený, ale pokud tady bude nezávislý materiál jako podklad pro další politická rozhodování, pak je to určitě krok dopředu,“ říká za Unii herního průmyslu mluvčí Andrej Čírtek.

O dalším osudu hazardního průmyslu v Praze by měli zastupitelé jednat po prázdninách v průběhu října.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…