Hospodářská komora vítá Národní akční plán pro jadernou energetiku

03.06.2015 14:36

Vláda ČR dnes projednala Národní akční plán pro jadernou energetiku (NAP JE). Dokument počítá s výstavbou jednoho bloku v každé ze stávajících lokalit – v Dukovanech i v Temelíně. Česká republika by tedy i po roce 2035 mohla zůstat nezávislá na dodávkách elektřiny ze zahraničí.

Hospodářská komora vítá Národní akční plán pro jadernou energetiku
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Prioritou jsou bezpečné a spolehlivé dodávky elektřiny pro české firmy a občany, které takto budou zaručeny,“ uvedl prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. Výroba energie, která pochází z jaderných elektráren, je nejen ekonomická, ale také značně ekologická. Pomáhá tak naplňovat cíle nízkoemisní energetiky Evropské unie v zemi, kde nejsou ideální podmínky pro masivní rozvoj obnovitelných zdrojů.

Otázkou stále zůstává financování výstavby nových bloků. Rozsáhlá podpora obnovitelných zdrojů v ČR totiž způsobila, že v tuto chvíli není ekonomicky návratné stavět jakýkoliv nový zdroj. „Způsobů podpory je mnoho, a to i takových, které by nijak nezatížily peněženku českého občana,“ dodává Dlouhý. Jednou z variant je například vstup strategického partnera do projektu. Podle HK ČR by tedy nyní mělo následovat vyjádření vlády ke způsobu výběru dodavatele a financování projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…