Hospodářský výsledek Lesů ČR dosáhl v prvním čtvrtletí 2,47 miliard korun

30.04.2015 21:14

Státní podnik Lesy České republiky hospodařil v prvním čtvrtletí tohoto roku s výsledkem 2,47 miliard korun před zdaněním.

Hospodářský výsledek Lesů ČR dosáhl v prvním čtvrtletí 2,47 miliard korun
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Podnik tak dosáhl výsledku srovnatelného s úrovní hospodaření za stejné období loňského roku, přestože celkové tržby za dříví, vlastní výrobu či služby se oproti roku 2014 v letošním prvním čtvrtletí snížily o cca 6% na 3,44 miliardy korun.

„Pokles tržeb odpovídá nižšímu plánovanému objemu  těžby v letošním roce. Dále je potřeba podotknout, že ve výsledku hospodaření za první čtvrtletí roku nejsou promítnuty prakticky žádné náklady pěstební činnosti,“ uvedl ekonomický ředitel podniku Lesy ČR Karel Buchta. Podle něj za udržením hospodářského výsledku na úrovni loňského roku stojí především přetrvávající příznivé ceny  dřeva v prvním čtvrtletí tohoto a snaha o vyšší hospodárnost.

Nicméně lze předpokládat, že další vývoj cen dříví ovlivní kalamita způsobená tlakovou níží Niklas, s níž se na přelomu prvního a druhého čtvrtletí potýkala Evropa, zejména sousední Německo a Rakousko. „Již nyní jsme zaznamenali určitý pokles cen dříví i nižší poptávku po surovině. LČR přijaly opatření, která by mohla v průběhu následujícího období pomoci vyrovnat poptávku s nabídkou tak, aby z delší časové perspektivy nebyl důvod k výraznějšímu či trvajícímu poklesu cen. Konečné výsledky hospodaření budou poplatné situaci na trhu dříví, reorganizačním změnám, které nás čekají v důsledku církevních restitucí i rozvojem sezónních sociálních programů,“ dodal generální ředitel podniku Daniel Szórád.

Také proto podnik zatím nepředpokládá, že by příznivý výsledek hospodaření za první čtvrtletí tohoto roku měl mít dopad na aktualizaci plánovaného ročního hospodářského výsledku.

Ke konci března 2014 podnik zaměstnával 3297 lidí, letos o 40 méně. Počet ovlivnily zejména církevní restituce. Počet zaměstnanců vzroste s nastartováním sezónních sociálních projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…