Hrad si lidé prohlédnou i mimo návštěvnickou sezónu

13.02.2015 13:29

Speciální zkrácené prohlídky hradu Lipý i Centra textilního tisku a zároveň komentovaná prohlídka historického centra města mimo hlavní návštěvnickou sezónu nebo jubilejní pátá sezóna od začátku fungování Centra textilního tisku. To jsou hlavní taháky letošního roku v zařízeních, které spravuje příspěvková organizace Lipý v České Lípě. Pozitivní zprávou je, že ceny vstupného zůstanou v roce 2015 stejné jako vloni.

Hrad si lidé prohlédnou i mimo návštěvnickou sezónu
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Centrum textilního tisku se po nákladné rekonstrukci otevřelo 16. února 2011. Funguje v bývalé hospodářské budově vedle vodního hradu Lipý. Letos, stejně jako každý rok, zahájí v centru svou jubilejní sezónu tradičně Dnem otevřených dveří, a to přesně v den výročí 16. února 2015. Vstup do zařízení po celý den zdarma, lidé si vyzkouší tisknout technickou sítotisku. Kromě této techniky lidé budou mít výjimečně možnost vyzkoušet si také tisk z tradičních dřevěných forem, kterými se dříve potiskovala látka v místních kartounkách. Další velkou akcí v Centru textilního tisku budou celodenní jarní workshopy, které jsou naplánované na 28. března.

„Návštěvníci v letošní sezóně nepřijdou v Centru textilního tisku o tradiční a pravidelné akce, jako jsou workshopy, výstavy či cestovatelské přednášky. Zároveň také letos v rámci oslav páté návštěvnické sezóny uvedeme nový přednáškový cyklus, tentokrát s tématem tradičních českolipských řemesel. V minulém roce jsme se v rámci přednášek zaměřili na celý region Českolipska, v letošním roce jsme ale chtěli téma, které by se týkalo přímo České Lípy a našich zařízení,“ upřesnila ředitelka příspěvkové organizace Lipý Jiřina Kučerová.

Turistická sezóna na vodním hradě Lipý pak odstartuje o téměř dva měsíce později, a to 1. dubna. První velkou letošní akcí na hradě budou oblíbené Pašijové hry, které jsou letos přichystané na sobotu 6. dubna. Největší chystanou změnou v představení je výměna představitele hlavní role Ježíše – letos poprvé se v ní představí Jakub Neumayer. Dosavadní „Ježíš“ Josef Fárek představení režíruje. Stejně jako v loňském roce však Pašijové hry doprovodí orchestr Základní umělecké školy v České Lípě, který zahraje skladby Marka Kučery, ředitele českolipské ZUŠ, speciálně složené jen pro toto představení.

Největší novinkou v návštěvnické sezóně na hradě Lipý jsou však mimořádné prohlídky i mimo návštěvnickou sezónu, tedy od 1. října do 1. dubna. Zkrácené prohlídky včetně komentované procházky po historickém centru města budou možné jen po předchozí rezervaci. Prohlídku si budou moci lidé zamluvit přímo na hradě nebo v Centru textilního tisku.

„Samozřejmě v letošním roce chystáme také bohatý letní kulturní program. Pro děti budeme mít připravené pohádky, které po zkušenostech z předchozích sezón přesuneme na všední den. Dospělí se mohou těšit na hudební akce – například hudební festival Všudybud, divadlo nebo letní kino. To je mezi lidmi velmi oblíbené, jen na promítání Pulp Fiction přišlo v loňském roce bezmála tři sta lidí. Stejně jako v loňském roce proběhne na hradě Muzejní noc,“ doplnila Jiřina Kučerová.
Kromě nápaditého programu věnují pracovníci příspěvkové organizace Lipý péči také samotnému hradu. V letošním roce se tak budou upravovat podlahy v zastřešené části hradu, opravovat se bude také severní hradební zeď.

Centrum textilního tisku vzniklo rekonstrukcí staré hospodářské budovy nedaleko vodního hradu Lipý. Se stavebními pracemi město začalo v roce 2009, centrum poté bylo slavnostně otevřeno 16. února 2011. Celkové náklady na vybudování centra se vyšplhaly na zhruba 15 milionů korun, necelých 12 milionů však město získalo jako dotaci z ROP Severovýchod. V rámci projektu se kromě rekonstrukce budovy podařilo zrestaurovat dva vzácné tiskařské vzorníky, zajištěna byla také jejich digitalizace. Centrum textilního tisku nabízí několik interaktivních okruhů, v rámci kterých si návštěvníci mohou vyzkoušet několik druhů tisků.

Hrad Lipý byl založen rodem Ronovců na slepém rameni řeky Ploučnice ve 13. století. Za staletí své existence prošel několika přestavbami. V 19. století byl hrad pronajímán, vznikla v něm také rafinerie cukru. V únoru roku 1957 je hlavní zámecká budova z příkazu Národního výboru odstřelena. Od roku 1992 se rozbíhá na zcela zpustlé zřícenině hradu rozsáhlý archeologický průzkum, pracuje se také na obnově celého areálu. Široké veřejnosti je pak hrad otevřený od roku 2003. Z kdysi výstavního hradu nyní zbyly jen zbytky hradeb, gotická sklepení a východní věž s několika zrestaurovanými místnostmi.

Příspěvková organizace Lipý byla zřízena zastupitelstvem města v prosinci 2010, oficiálně začala fungovat od 1. ledna 2011. Na starosti má provoz vodního hradu Lipý a Centra textilního tisku. Má tři stálé zaměstnance, ročně hospodaří se zhruba dva miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…