Hradba 2016 má svou základnu, největší cvičení Aktivní zálohy mohlo začít

04.03.2016 9:09

Ve Srubovém táboru Smilov ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá dnes nastoupil šedesátičlenný řídící štáb s 50 kusy techniky. Ten bude ve dnech 3. března až 22. dubna 2016 řídit první společné a největší cvičení Aktivní zálohy Ozbrojených sil ČR „Hradba 2016", které má záložáky prověřit k operačnímu nasazení.

Hradba 2016 má svou základnu, největší cvičení Aktivní zálohy mohlo začít
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenské vozidlo, ilustrační foto

Ze 14 pěších rot při jednotlivých krajských vojenských velitelstvích a z roty Aktivní zálohy Vojenské policie Olomouc na něj bylo povoláno více jak 1 100 příslušníků Aktivní zálohy.

,,Téměř 5 měsíců trvající proces plánování a přípravy cvičení Hradba 2016 byl završen. Dnes jsme připraveni zahájit a v rámci výcviku splnit stanovené úkoly a cíle,“ řekl na úvod řídící cvičení plukovník Jaroslav Hrabec z Krajského vojenského velitelství Ostrava.

Ve VVP Libavá byla vybudována základna

Kontejnery se sociálním zařízením, sklad techniky, zbraní a materiálu, mobilní výdejna pohonných hmot, polní kuchyně, řídící pracoviště, tím vším budou záložáci disponovat během měsíců března a dubna na Libavé.

Nezbytná je také souhra řídícího štábu, rozhodčí služby, instruktorů výcviku, podpůrných a opozičních jednotek.

Připravené námětové situace a jednotlivé rozehry prověří příslušníky Aktivní zálohy k plnění úkolů Policie České republiky, při střežení objektů důležitých pro obranu státu a při ochraně úseků státních hranic.

Příprava od října 2015

,,Připravenost Aktivní zálohy k operačnímu nasazení je jedna z hlavních priorit Armády České republiky a současně hlavní úkol cvičení Hradba 2016. Na přípravu, která trvala od října roku 2015 a podílelo se na ní více jak 100 příslušníků Armády České republiky, jsme kladli velký důraz. Hlavním úkolem řídícího štábu bylo vybudovat adekvátní zázemí a připravit jednotlivé námětové situace, které budou odpovídat reálnému prostředí a situacím,“ doplnil plukovník Hrabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…