Hrady a zámky objevované a opěvované vidělo již 19 349 lidí

19.01.2015 10:10

Na výpravnou výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované se za první měsíc přišlo do Jízdárny Pražského hradu podívat 19 349 návštěvníků, z toho 9201 jen do konce roku 2014.

Hrady a zámky objevované a opěvované vidělo již 19 349 lidí
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Více než 600 nejcennějších památek z českých hradů a zámků pomáhají od poloviny ledna přiblížit komentované prohlídky s kurátory, dětské programy pro rodiny i školy a také semináře. Zakrátko se výstava pochlubí pokladem z nejvzácnějších – Budyšínským rukopisem.

Výstava Hrady a zámky objevované a opěvované, která v deseti blocích představuje 600 nejvýznamnějších a nejkrásnějších předmětů ze sbírek hradů a zámků, byla pro veřejnost otevřena v pátek 19. prosince a do konce roku 2014 se na ni přišlo podívat 9201 lidí. Většina jich přitom dorazila v době dovolených po Vánočních svátcích; nejvíce vstupenek, 1567, se prodalo v sobotu 27. prosince.

„Jsem ráda, že lidé výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované tak hojně navštěvují. Dávají tím najevo, že i v zimních měsících oceňují možnost potěšit se poklady a hodnotami, které hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu nabízejí, a těším se, že na jaře přijedou navštívit i místa, odkud vystavené poklady pocházejí, aby je viděli v kontextu jejich přirozeného prostředí“, říká Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu.

Velký zájem návštěvníků očekávají tvůrci výstavy o víkendu 30. ledna – 1. února, kdy polovinu trvání výstavy oslaví vystavením Budyšínského rukopisu, nejstarší zachované verze Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století. Latinský text, v němž se poprvé objevuje pověst o praotci Čechovi či o kněžně Libuši, je psán na pergamenu a doplněn druhotně vloženým vyobrazením Čecha a Lecha stojících u Pražského hradu, sídla a pevnosti Čechů. Budyšínský rukopis bývá vystavován jen zřídka a možnost vidět jej na výstavě Hrady a zámky objevované a opěvované, kam jej Knihovna Národního muzea v Praze zapůjčí na celé tři dny, si řada zájemců jistě nenechá ujít.

Nejvíce lidí přichází na výstavu v sobotu, obvykle přes tisíc, v neděli asi o čtvrtinu méně. Největší klid bude mít na prohlídku exponátů ten, kdo přijde v pondělí dopoledne. Ve druhé polovině dne to však již platit nebude – v tomto čase budou probíhat komentované prohlídky s autory a kurátory výstavy, jejichž rozpis je uveden na webu www.npu.cz/hrady-objevovane/ , kde je také možné si je zarezervovat.

Speciální programy plné zážitků a objevování krás minulosti nabízejí tvůrci výstavy i dětem. K dispozici jsou jim pracovní listy (v příloze), ale připraveny jsou také devadesátiminutové rodinné sobotní programy, během nichž děti s lektory prozkoumají vybrané části výstavy a společné objeví příběhy jejích exponátů. Konají se každou druhou sobotu (24. ledna, 14. února, 28. února a 14. března) v 11 a ve 14 hodin.

Pro školy a velké skupiny jsou na výstavě připraveny zážitkové programy na témata Hledáme poklad, Kostky vyprávějte, Kovářská krása, Relikviář pro každého, Cesta do středověku, Písařská dílna, Příběh skrytý v kabinetu a Příběhy moci. Rezervovat účast je možné na adrese: http://www.npu.cz/hrady-objevovane/vzdelavaci-programy/.

Zážitek z výstavy si lze prohloubit i prohlídkou se zvukovým průvodcem (audio-guide) s literárními, básnickými a hudebními ukázkami, které dotvářejí atmosféru a přibližují návštěvníkům dobu, z níž exponáty pocházejí, i doby novější, které se těmi staršími inspirovaly.

Každé z deseti částí výstavy, zaměřených na jedno téma či období hradozámecké historie, dominuje jeden nebo dva obzvláště hodnotné a cenné exponáty. V úvodu výstavy zaujmou například monumentální dubová, železem okovaná vrata z hradu Karlštejn, jimiž ve 14. století opakovaně projížděl i císař Karel IV. V dalších částech výstavy dostávají prostor předměty, při jejichž tvorbě se mnohem více dbalo i na krásu a potěšení – například renesanční zbroj pro muže a koně, přivezená na zámek Konopiště z Itálie rodem d´Este z Modeny, nebo obdobně stará kovaná zlacená a barvená mříž studny na nádvoří zámku v Jindřichově Hradci. Vytvořili ji a kyticemi, lvíčky a pětilistými růžemi vyzdobili jindřichohradečtí mistři, zámečník Andreas a malíř Tomáš.

Exponáty, které si lze prohlédnout v části věnované kaplím, chrámům a nekropolím, dokládají na výstavě prvotřídní kvalitu středověkého uměleckého řemesla. Relikviář svatého Maura, románská schránka vytvořená na území dnešní Belgie v polovině 13. století pro uložení ostatků sv. Maura a sv. Jana Křtitele, byl po druhé světové válce ukrytý pod podlahou kaple na hradě Bečov a nalezl se až po dlouhých čtyřiceti letech. Schránky na ostatky v podobě bust sv. Václava a Vojtěcha měly historii poněkud méně dobrodružnou – v době kolem roku 1500 je nechal vyrobit král Vladislav Jagellonský jako projev úcty k českým zemským patronům a daroval je Chrámu sv. Víta na Pražském hradě.

I doby podstatně mladší období mají na výstavě zastoupení. Ze zámku v Hradci nad Moravicí pocházejí obrazy světoznámého Oskara Kokoschky namalované pro rodinu knížat Lichnovských – portrét neznámého muže a portrét Mechtildy Lichnovské, spisovatelky, která udržovala kontakty s mnoha umělci výtvarné i literární moderny. Na konci výstavy nelze přehlédnout luxusní automobil Benz, který si objednal Karel V. ze Schwarzenbergu v roce 1913 u dovozce automobilů Sichrovského z Prahy a posléze s ním i s osobním řidičem narukoval na straně rakousko-uherské armády do první světové války. Automobil válku, na rozdíl od svého majitele, přežil.

Obrázek života na hradech a zámcích doplňuje řada drobnějších předmětů, které zpříjemňovaly každodenní život šlechtických majitelů a měly za úkol pobavit a zaujmout, například maketa zámku Ploskovice z chlebového těsta.

K výstavě vyšla publikace Hrady a zámky objevované a opěvované. Průvodce výstavou, která na 140 stranách popisuje význam hradů a zámků pro dějiny českých zemí i krajinu a věnuje se jejich nejvýznamnějším pokladům, jež zasazuje do dějinného i geografického kontextu. Kromě pokladny Jízdárny Pražského hradu ji lze za 90 Kč koupit v e-shopu NPU www.npu.cz/eshop/hrady-a-zamky-objevovane-a-opevovane/ a v knihkupectví a informačním centru NPÚ v Praze Na Perštýně www.npu.cz/infocentrum/ , stejně jako další publikace vydávané k tématům výstavy Národním památkovým ústavem – Andělé Kratochvíle, Hrady, zámky a další památky ve správě NPÚ (v české a anglické mutaci), Průvodce po památkách (v české a anglické mutaci), Karlštejn a jeho význam v dějinách a kultuře a Relikviář sv. Maura (jako monografie v české a německé mutaci a jako CD v českém, anglickém, německém a ruském jazyce).

Výstava Hrady a zámky objevované a opěvované bude otevřena do 15. března 2015 denně včetně pondělí od 10 do 18 hodin a věříme, že

To nekrásnější z českých hradů a zámků
Vaši hrdost probudí z hlubokého spánku

Více informací najdete na webu http://www.npu.cz/hrady-objevovane/, aktuality lze sledovat také na Facebooku www.facebook.com/HradyazamkyOO

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména pak zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů v oblasti státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů v oblasti záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR a vede jeho soupis. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých věcí, objektů i území kulturními památkami ČR a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. V oblasti výkonu odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jakožto vědecké pracoviště aktuálně pracuje na 29 projektech s příspěvkem z evropských grantů a 36 vědeckých projektech s příspěvkem od institucí České republiky. Věnuje se odborným školením v oblasti památkové péče. Ročně vydá zhruba 50 publikací. Odborné možnosti a znalosti zúročuje také v péči o více než 100 nemovitých kulturních památek, o něž se z pověření státu stará a které zpřístupňuje veřejnosti.

Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče Národní památkový ústav spravuje více než sto nemovitých památek – hrady a zámky, v jeho péči jsou i významné klášterní areály (Plasy, Kladruby u Stříbra, Sázava, Zlatá Koruna nebo Doksany), památky lidové architektury (Hamousův statek ve Zbečně, skanzeny Zubrnice, Vysočina a Příkazy) a technické památky 19. a 20. století (Důl Michal v Ostravě - z nichž většina přístupná je veřejnosti. Pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …