Hrajeme o život – budete hrát s námi?

14.10.2014 13:00

Hrajeme o život – toto logo zřejmě bude vidět v budoucnu na divadelních přehlídkách nebo ochotnických představeních. Jedná se totiž o zcela nový nadační fond, který bude pomáhat zejména divadelníkům, pokud těžce onemocní a pojišťovna jim nebude moci nebo nebude chtít pomoci.

Hrajeme o život – budete hrát s námi?
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Nadační fond Hrajeme o život vyplynul z původního konta Franta, na které kamarádi, divadelníci i nedivadelníci, posílali dle svých možností finanční částky, jež pak František Zborník, režisér, člen svazu Českých divadelních ochotníků a vedoucí kulturního centra 101010 ve Vratislavicích nad Nisou, využil na léčbu svého zhoubného rakovinného nádoru v protonovém centru, jíž nemohla financovat zdravotní pojišťovna, protože neměla ten správný „šuplík“. A protože František všechny peníze nevyužil, stal se ten zbytek základem nového nadačního fondu s názvem Hrajeme o život, který byl vyhlášený před dvěma týdny na sokolovské Čurdě a konto začne fungovat za deset dní. Teď vše záleží na formálních záležitostech, na formulaci zakládací listiny apod.

„Na kontě Franta zůstalo zhruba 600 tisíc korun, které jsem nevyčerpal a doufám, že už ani nebudu muset čerpat. Nový fond by měl pomáhat lidem, kterým nemůže nebo nechce pomoci zdravotní pojišťovna a oni přichází o kvalitu života kvůli těžké nemoci. Podle nadačního statutu by uživatelé příspěvku z nadačního fondu Hrajeme o život měli být zejména lidé z kulturních neziskových organizací,“ říká František Zborník.

Jakmile bude zaktivována zřizovací listina, bude založeno nové, transparentní konto nazvané stejně jako fond - Hrajeme o život a zveřejní se jeho číslo. „Vyzveme ty soubory, které se už přihlásily, že chtějí pomáhat, aby odehrály nadační představení a jeho výtěžek poukázaly na konto. Ve statutu je napsáno, že členským souborem nadačního fondu se stane ten, který každý rok na konto poukáže 2000 korun. Pro členy – jednotlivce je výše ročního vkladu 500 korun. A v tom okamžiku si pak lidé budou moci zakoupit propagační předměty s logem fondu, které na vysocké přehlídce zatím pouze představíme. Věřím, že tímto způsobem budeme moci každý rok pomoci asi tak pěti lidem docela zásadně,“ říká Zborník.

Fond má ze zákona svou dozorčí radu a má i svou odbornou lékařskou komisi. Oni budou posuzovat žádosti o pomoc podle stanovených pravidel. „Žadatel musí dodat svou zdravotní dokumentaci, komise prověří i to, zda opravdu nemůže pomoci pojišťovna, protože rozhodně nemíníme suplovat stát, a jsme schopní zjistit také sociální situaci žadatele. Vypadá to sice nesmírně složitě, ale vše vyřídíme do dvou týdnů a na základě našich zjištění správní rada fondu rozhodne, zda přispět, či ne a v jaké výši,“ vysvětluje František Zborník, který si plně uvědomuje riziko, že bude třeba některé žádosti o pomoc odmítnout. Že bude velmi těžké a nepříjemné říkat ne lidem, kteří se budou cítit oprávnění o pomoc požádat. Ale vždy ta rozhodnutí vyjdou z posudků a z míry zdravotního zatížení.

Jakmile fond začne skutečně existovat a fungovat, bude na www.amaterskascena.cz  zveřejněný kontakt, aby všichni zájemci, kteří chtějí přispět, věděli jak a kam.

V budoucnu se logo Hrajeme o život bude na akcích ochotníků objevovat stále častěji. Bude návštěvníkům říkat, že jde kupříkladu o benefiční představení a částka, kterou zaplatí za vstupenku, poputuje na stejnojmenný nadační fond. K pomoci se připojuje také Národní přehlídka venkovských divadel Krakonošův divadelní podzim 2014, a to tak, že na závěrečném bále - Sejkoráku v sobotu 18. října uspořádá tombolu. Hodnota kuponu do tomboly bude dobrovolná a ceny, vzhledem k bálu divadelníků, vtipné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…