Hřebenovka z Lužických hor na Praděd (zatím) nepovede

09.06.2015 12:47

Plány na obnovení historické Modré hřebenovky, která vedla přes Krušné hory, Českosaské Švýcarsko, Lužické hory, Ještědský hřbet a Jizerské hory do Krkonoš, odkud pokračovala přes Broumovsko, Orlické hory a Kralický Sněžník až na Praděd, padly. Polská strana ambiciózní myšlenku zamítla. Turisté a milovníci přírody mohou na dvě desítky nových rozhleden a na sedm set kilometrů čerstvě značených tras vedoucích převážně po hřebenech příhraničních hor zapomenout. Zatím.

Hřebenovka z Lužických hor na Praděd (zatím) nepovede
Foto: wikipedia
Popisek: Letecký pohled na Praděd.

„Měl to být vlajkový projekt česko-polské přeshraniční spolupráce nového dotačního období, ale bohužel nebyl schválen. Místo obnovy staré turistické trasy a stavbě nových rozhleden, dali Poláci přednost projektu za sto milionů korun, které budou určeny na marketingové služby, propagaci pohraničí, semináře, školení, propagační materiály,“ nezakrývá zklamání jednatel české části Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník. Podle něj to není poprvé, co Poláci některý projekt brzdili. V případě Hřebenovky trvají obstrukce již víc než deset let. Přesto byla v roce 2013 dokončena její první část, jejíž pěší část nabízí jižní a severní větev o celkové délce 180 kilometrů.  Hlavním parterem Libereckého kraje byl tehdy Landkreis Görlitz.

Druhá etapa velkolepého projektu s názvem Česko-polská  Hřebenovka měla na původní trasu kdysi tzv. Modré hřebenovky (Blauer Kammweg) navazovat u Orle a končit po 762 kilometrech na Pradědu.  Prioritou byla stavba jednadvaceti rozhledem umístěných na hřebenech hraničních hor ležících na česko-polském pomezí. Celkem se na projektu mělo podílet jednatřicet partnerů. Devatenáct na české, dvanáct na polské straně hranic. Vedoucí přeshraničního projektu byl Euroregion Glacensis, který zahrnuje území Královéhradeckého, Pardubického a Olomouckého kraje na české a Dolnoslezské vojvodství na straně polské. Hlavním partnerem měl být Euroregion Nisa, jenž zahrnuje území Libereckého kraje, části Saska a několika okresů západní části Dolnoslezského vojvodství.

„Kvůli rozhodnutí experta z polského ministerstva náš projekt neuspěl. Bylo to velké zklamání, protože do něj vložilo své úsilí desítky organizací a stovky lidí na obou stranách hranic. Myslím, že zklamaní jsou i naši polští partneři, kteří rozhledny stavět chtěl. Bohužel rozhodnutí přišlo přímo z Varšavy,“ vysvětluje Zámečník a zároveň dodává, že se Euroregion pokusí svou část původní vize splnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…