Huť ArcelorMittal Ostrava snížila počet úrazů na historické minimum

24.01.2014 15:03

Společnost ArcelorMittal Ostrava dosáhla v oblasti bezpečnosti práce historicky nejlepšího výsledku. Za celý rok 2013 zde došlo k pěti úrazům s pracovní neschopností.

Huť ArcelorMittal Ostrava snížila počet úrazů na historické minimum
Foto: Archiv
Popisek: Arcelor Mittal

Výsledku bylo dosaženo díky důslednému dodržování pravidel bezpečnosti práce a inovativním projektům v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). Na jednom z nich spolupracují i studenti Fakulty bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Od roku 2006 je ArcelorMittal Ostrava držitelem certifikátu Bezpečný podnik.

ArcelorMittal Ostrava se dlouhodobě zaměřuje na bezpečnost a ochranu zdraví svých zaměstnanců. Snižování počtu úrazů považuje za svou prioritu. „Hutní provozy jsou z hlediska bezpečnosti rizikové. Proto bez výjimky dbáme na důsledné dodržování předepsaných pracovních postupů a pravidel, které naše zaměstnance ochraňují před úrazem. Chceme, aby se všichni vraceli z práce domů zdraví,“ vysvětluje Tapas Rajderkar, generální ředitel ArcelorMittal Ostrava.

Ke zlepšování výsledků v oblasti BOZP přispívá také řada preventivních aktivit, které se v huti provádějí, jako například časté testy na alkohol a drogy, měření rychlosti v areálu huti, analýza tzv. skoronehod a nebezpečných situací, audity bezpečného chování nebo koncept vzájemné ostražitosti, kdy zaměstnanec dbá nejen na svou vlastní bezpečnost, ale i na bezpečnost svých kolegů.

Loňskou novinkou je projekt, který huť připravila ve spolupráci s Fakultou bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. 18 studentů po důkladném proškolení provádí v huti bezpečnostní dozor při investičních a opravárenských akcích, na kterých kromě zaměstnanců huti spolupracují i externisté. „Pomáhají nám posuzovat bezpečnost na pracovišti jinýma očima. Díky tomu, že v oblasti BOZP přistupujeme stejně ke všem, kteří pracují v areálu huti, podařilo se nám významně snížit také počet úrazů u zaměstnanců našich dodavatelských firem,“ říká Jiří Michálek, ředitel pro zdraví a bezpečnost v ArcelorMittal Ostrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká televize odvysílá  v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

13:21 Česká televize odvysílá v přímém přenosu všech 64 utkání z mistrovství světa

Všech 64 utkání právě startujícího mistrovství světa v ledním hokeji odvysílá Česká televize živě. P…