Hvězda metropolitní opery se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu uvede Mahlera

03.01.2017 20:36

Na abonentním večeru SOČRu z řady „Když klasika je vášní“ vás v pondělí 9. ledna čeká setkání s rakouským barytonistou světového jména Markusem Werbou, jehož zná publikum nejvěhlasnějších operních domů. Zároveň se jedná o velice žádaného koncertního pěvce. Své umění předvede v Mahlerově cyklu Písně o mrtvých dětech.

Hvězda metropolitní opery se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu uvede Mahlera
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

V německém kulturním okruhu setrváme po celý večer. Uvede ho rané dílo Antona Weberna, idyla Im Sommerwind, a finále je zadáno pro Richarda Strausse a jeho monumentální symfonickou báseň Život hrdinův. Diriguje šéf tělesa Ondrej Lenárd. Přímý přenos ze Dvořákovy síně Rudolfina vysílá ČRo Vltava.

PROGRAM:

Anton Webern (1883–1945)

Im Sommerwind, idyla pro orchestr

Gustav Mahler (1860–1911)

Písně o mrtvých dětech na texty Friedricha Rückerta

Richard Strauss (1864–1949)

Život hrdinův, symfonická báseň, op. 40 

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Ondrej Lenárd – dirigent
Markus Werba – baryton

Marcus Werba

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 9. LEDNA V 19.30 HODIN

Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava.

Umělecký životopis sólisty:

Rakouský barytonista Markus Werba vystoupil na pódiích nejslavnějších světových operních domů a koncertních sálů, jako jsou Teatro alla Scala, Royal Opera House v Covent Garden, Bayerische Staatsoper, Deutsche Staatsoper Berlin, Losangeleská opera, Lyonská opera, Wiener Staatsoper, Theater an der Wien, Théâtre du Châtelet, Semperova opera v Drážďanech, Metropolitní opera v New Yorku, Suntory Hall v Tokiu a Teatro Colón v Buenos Aires a na festivalech v Baden-Badenu, Salcburku, Tanglewoodu, Aspenu a na festivalu Gergiev. Na seznamu dirigentů, s nimiž spolupracoval, figurují mimo jiné jména Claudio Abbado, Jeffrey Tate, Ivor Bolton, Kent Nagano, Riccardo Muti, James Conlon, Daniel Barenboim, James Levine, Jean-Christophe Spinosi, Nikolaus Harnoncourt, Emmanuel Villaume, Ivan Fischer, Daniele Gatti a Rafael Frühbeck de Burgos.

Mezi jeho projekty v sezoně 2016–2017 a nadcházejících letech se řadí inscenace Mistři pěvci norimberští a Figarova svatba v Teatro alla Scala (rovněž s nimi vystoupí v Novém národním divadle v Tokiu), Evžen Oněgin v koncertním provedení s Boston Youth Symphony Orchestra a několikero operních angažmá v Boloni a Turíně, dále pak koncerty s orchestry, jako je SOČR, a recitály v prostorách, jako je Wigmore Hall. Ve vzdálenějším horizontu budou jeho kroky opět směřovat do Metropolitní opery a La Scaly.

Markus je velice žádaným koncertním pěvcem. Má za sebou recitály v Terstu, londýnské Wigmore Hall, vídeňském Musikvereinu, salcburském Mozarteu, na Schubertiadě v Hohenemsu, v Suntory Hall v Tokiu, Musée d'Orsay v Paříži. Na koncertech uvedl mj. Faurého Requiem (Grand Théâtre de Genève), cyklus písní Chlapcův kouzelný roh (koncertní turné s Orquesta Sinfónica de Barcelona), Schubertovu operu Alfonso a Estrella ve vídeňském Konzerthausu s Ivorem Boltonem a vybrané árie z opery Thaïs v Opéra comique. Představil se také s Rotterdamskou filharmonií, Montréalským symfonickým orchestrem pod taktovkou Kenta Nagana, Orchestrem Bavorského rozhlasu pod taktovkou Giovanni Antoniniho, se Skotským komorním orchestrem pod taktovkou Olari Eltse a absolvoval koncertní turné s Enriquem Mazzolou a Orchestre national d'Île-de-France.

Markus začal navštěvovat hodiny zpěvu, když mu bylo 16 let. Později zpěv studoval na Konzervatoři v Klagenfurtu a na vídeňské Musikuniversität s Ralfem Doringem. Kromě toho absolvoval hodiny zpěvu u Roberta Holla a Waltera Berryho a až dosud spolupracuje s Gerhardem Kahrym. Markus je držitelem mnoha prvních cen ze soutěží v Rakousku, Itálii, na Slovensku, ve Španělsku a Japonsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…