Hvězdou Severovýchodu se stal pardubický park Na Špici. Druhé skončilo náměstí v Poličce a třetí Kuks - Braunův kraj

13.10.2015 9:07

Severovýchodní Čechy – Byl to boj až do poslední chvíle. Anketa, v níž měli lidé možnost zvolit podle nich ten nej projekt podpořený z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod, zná vítěze. Trojlístek nejúspěšnějších hájil své pozice od samého začátku. Přesto v průběhu čtyřtýdenního hlasování nebylo k pomyslnému převratu daleko. S půlnocí z 10. na 11. října mohli příznivci pardubického parku Na Špici, poličského náměstí a revitalizovaných historických domů v Kuksu slavit. Výsledky ankety budou slavnostně vyhlášeny na galavečeru ROPFÓRUM 2015, kde bude také premiérově promítán speciální krátký film o Hvězdách Severovýchodu.

Hvězdou Severovýchodu se stal pardubický park Na Špici. Druhé skončilo náměstí v Poličce a třetí Kuks - Braunův kraj
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Dvacet míst, dvacet finalistů, ale vítěz může být jen jeden. Jasný cíl, s nímž se rozběhla velká informační a popularizační roadshow Hvězdy Severovýchodu, s níž zástupci Regionální rady Severovýchod od května do září objížděli lokality v Královéhradeckém, Pardubickém a Libereckém kraji. Během šesti měsíců si mohli lidé udělat jasnější představu o tom, kam za posledních osm let směřovaly miliardy z evropských fondů. „Během programového období, které odstartovalo v roce 2007, bylo prostřednictvím ROP Severovýchod podpořeno více než 700 projektů zaměřených na rozvoj obcí a měst, rekonstrukci a modernizaci silnic II. a III. třídy anebo na rozvoj cestovního ruchu či spolupráci škol s firmami. Tato akce se pro nás stala velmi zajímavou zpětnou vazbou. Ukazuje se, co lidé ve svém okolí považují za důležité,“ zdůraznila Lenka Vašátková, která je pověřena vedením Úřadu Regionální rady Severovýchod.

Do čela se hned od prvních dnů hlasování vyhoupl pardubický park Na Špici. Ten se díky evropským penězům proměnil k nepoznání. Během osmiměsíční revitalizace zpustlý park na soutoku Labe a Chrudimky zmizel a naopak se stal příjemným místem pro trávení volného času. Vedení se podařilo udržet až do konce a nyní se tak může město jako příjemce dotace pyšnit dalším dosaženým titulem. „Jsem rád, že park Na Špici získal po titulu stavba roku i ocenění veřejnosti. Je to důkaz toho, že máme být v Pardubicích na co pyšní a zejména že lidé jsou s parkem spokojeni a rádi zde tráví čas. Zdá se, že je pro ně skutečně hvězdou a už jen kvůli tomu jsem rád, že se tento projekt uskutečnil,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Na druhém místě skončila 1. etapa revitalizace Palackého náměstí v Poličce. Díky dotaci mohl být středu města vrácen jeho historický punc. Asfaltový povrch ze 70. let minulého století byl odstraněn a skvostem se znovu stala krásná dlažba. Nechybí však ani potřebný mobiliář a zeleň. „Druhého místa v anketě Hvězdy Severovýchodu si nesmírně vážíme a ceníme. Je pro nás potěšující, že danou rekonstrukci vnímá i sama veřejnost jako potřebnou a přínosnou,“ dodává za poličskou radnici tisková mluvčí Naděžda Šauerová.

Třetí příčka pak patří dvěma projektům obecně prospěšné společnosti Revitalizace KUKS. Díky nim se podařilo vrátit lesk dvěma historickým budovám. Bývalý lázeňský dům se proměnil ve výstavní sál s multimediálními prostory a dětským koutkem, nedaleká Jeschkeho vila zase nabídla prostor pro dosud chybějící informační centrum.

Výsledky ankety budou slavnostně vyhlášeny na letošním galavečeru ROPFÓRUM 2015, který se uskuteční 23. listopadu ve Filharmonii Hradec Králové. Zástupcům tří nejúspěšnějších projektů budou předány skleněné plakety a v premiéře bude odvysílán speciální krátký film o Hvězdách Severovýchodu.

Zajímavé ceny byly připraveny také pro všechny, kteří se do hlasování o Hvězdu Severovýchodu zapojili. Pětice výherců bude vylosována ve čtvrtek 15. října. Šťastlivci se mohou těšit na herní konzoli PlayStation 3, voděodolnou kameru na přilbu či kolo, sportovní koloběžku, stan pro celou rodinu a na poukaz na nákup sportovního vybavení v hodnotě 5 000 korun.

Výsledky ankety Hvězdy Severovýchodu

Pořadí

Název projektu

1.

Revitalizace parku Na Špici v Pardubicích

2.

Regenerace Palackého náměstí v Poličce - 1. etapa

3.

Kuks – Braunův kraj

4.

Odjezdová stání autobusového nádraží v Náchodě

5.

Šimkovy sady v Hradci Králové

6.

Vybavení kardiologie v Orlickoústecké nemocnici

7.

Pavilon leknínů Botanické zahrady Liberec

8.

Regenerace náměstí T. G. Masaryka ve Frýdlantu

9.

Rekreační lesy Podhůra u Chrudimi

10.

Společenské centrum Trutnovska - UFFO

11.

Revitalizace památkové rezervace lidové architektury Betlém Hlinsko

12.

Nemocnice Jablonec nad Nisou – Magnetická rezonance

13.

Cyklostezka Varhany – III. etapa

14.

Sportovní stadion Svitavy

15.

Koupaliště Kníže v Jičíně

16.

Cyklostezka Žamberk – Letohrad

17.

Sportovní a relaxační centrum v Rychnově nad Kněžnou

18.

Turnov – Modernizace Panochovy nemocnice

19.

Hořice – město bez bariér

20.

Semily - Revitalizace centra města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…