Hygienici sledují kvalitu vody ke koupání

13.07.2015 8:32

Koupání ve volné přírodě je v průběhu letní rekreační sezóny každoročně sledováno a kontrolováno orgány ochrany veřejného zdraví. I v letošním roce probíhá monitorování přírodních koupališť po dvou liniích – kvalita vody je sledována v koupalištích, která mají provozovatele, ale také v koupacích oblastech bez provozovatele. Kontroly se provádějí i ve venkovních koupalištích umělých.

Hygienici sledují kvalitu vody ke koupání
Foto: klimky.eu
Popisek: Koupaliště se studniční vodou v Klimkovicích

„V letošní sezóně je orgány ochrany veřejného zdraví kontrolováno 119 lokalit, přičemž kvalita vody je posuzována z pohledu mikrobiologického, fyzikálně-chemického a z hlediska výskytu sinic. Na lokalitách, kde byl zaznamenán výskyt sinic, což je naprostá většina koupacích ploch v naší republice, se kontrola provádí 1x za 14 dní, v ostatních případech 1x za měsíc. Na základě prováděných rozborů probíhá odborné vyhodnocení kvality vody a lokalita je označena jedním ze zavedených symbolů kvality vody,“ říká hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Kategorie kvality vody ke koupání v přírodě a jejich symboly:

1.  Symbol    

Voda vhodná ke koupání:
Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.

2.  Symbol    

Voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi:
Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi.

3. Symbol     

Zhoršená jakost vody:
Mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

4. Symbol            

Voda nevhodná ke koupání:
Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro citlivé jedince (děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem).   

5. Symbol     

Voda nebezpečná ke koupání:
Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání.


Vedle sledovaných přírodních koupališť existují samozřejmě ještě další přírodní vodní plochy, které mohou být využívány ke koupání. Je však nutno si uvědomit, že kvalita vody není na těchto místech sledována a koupání tedy probíhá  na vlastní riziko, přičemž zodpovědnost za děti nesou rodiče.

I v letošním roce jsou v koupací sezóně v provozu webové stránky: www.koupacivody.czspravované Ministerstvem zdravotnictví, které velmi přehledně ukazují jak místa, která jsou z tohoto pohledu sledována, tak jejich aktuální kvalitu vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …