Hygienická (ne)úroveň restaurací v Královéhradeckém kraji v datech

17.02.2015 19:00

Krajská hygienická stanice aktuálně eviduje 3762 provozoven všech typů stravovacích služeb, ve kterých provádíme kontroly. Frekvence kontrol v jednotlivých typech provozoven se odvíjí i od vyhodnocení zdravotních rizik pro spotřebitele, tj. zákazníky těchto provozoven.

Hygienická (ne)úroveň restaurací v Královéhradeckém kraji v datech
Foto: Krajská hygienická stanice Hradec Králové
Popisek: Kontrola hygieny v restauracích - ilustrační foto

Celkem 1217 kontrol, z toho 435 finančních sankcí v celkové výši 1 679 000 Kč – taková je bilance v restauracích, bufetech, jídelnách, pivnicích, vinárnách, kavárnách, hernách, provozovnách rychlého občerstvení nebo stáncích za loňský rok v Královéhradeckém kraji.

V 62 případech se jednalo o tak hrubé závady, že provozovna musela být do doby jejich odstranění dokonce uzavřena. Navíc ve 14 případech bylo nutné nařídit likvidaci pokrmů a v 10 případech zakázat používání vody vzhledem k její neodpovídající jakosti.

KHS Královéhradeckého kraje řešila v oblasti hygieny výživy celkem 138 podnětů spotřebitelů, téměř polovina z nich byla oprávněných.

Rozebereme-li závady podrobněji, zjistíme, že v každé čtvrté provozovně byly zachyceny potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti nebo prošlou dobou spotřeby. V obdobném počtu nebyly dodrženy bezpečné teploty při výdeji nebo rozvozu pokrmů, které zaručují jejich zdravotní nezávadnost. Ve více jak třetině zařízení jsme se setkali s rozpracovanými surovinami, které nebyly nijak označené. Nebylo tedy možné zjistit, jaké je např. datum spotřeby nebo o jakou konkrétní surovinu se vůbec jedná. Až 28% provozoven bylo v celkově špatném stavu – neudržované, plné špíny a nepořádku. V 15% provozoven se také špatně zacházelo s potravinářským odpadem, v několika byl dokonce prokázán výskyt trusu hlodavců. V téměř polovině provozoven jsme objevili stavební závady jako je např. odpadávající omítka, nefunkční baterie u umyvadel na mytí rukou, oprýskané povrchy na vnitřním zařízení, poškozené obklady, nefunkční odtokové kanálky v podlaze, vydrolená dlažba atd. Ve více jak čtvrtině zařízení provozovatel nebyl schopen dokázat, že jeho zaměstnanci jsou proškoleni k práci ve stravovacích službách, v 41% provozoven byla zjištěna pochybení v průvodní dokumentaci související s dodržováním správného a bezpečného postupu při výrobě pokrmů (tzv. HACCP).

Bylo prověřeno také 121 kuchyní, které vyrábějí pokrmy pro zdravotnická zařízení, domovy důchodů a zařízení sociálních služeb a kuchyní tzv. závodních. V těchto zařízeních se pracovníci hygieny s tak závažnými nedostatky nesetkávají, což je pro spotřebitele dobrou zprávou.

Přestože výsledky kontrol nejsou v každém jednotlivém případě prezentovány ve sdělovacích prostředcích, mají jistě smysl. Jejich cílem není byrokratická zátěž provozovatelů, ale zajištění zdravotní bezpečnosti podávaných pokrmů.

Od ledna 2015 provádějí kontroly v provozovnách stravovacích služeb také další 2 kontrolní orgány, a to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a Státní veterinární správa (SVS). To však nic nemění na faktu, že krajským hygienickým stanicím nadále zůstávají kompetence dané zákonem č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a to s cílem ochránit zdraví spotřebitelů.

Seznam provozoven, ve kterých byly v roce 2014 zjištěny hrubé hygienické závady včetně detailnějších informací ke stažení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Krajská hygienická stanice HK

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…