Hyperfinance: Blýská se na lepší časy? Reálná mzda v Česku stoupla o 7,7 procenta!

08.09.2016 21:07

„U nás jde přestavba tak rychle, že my už dnes se máme líp než zítra… pozítří… včera… No včera jsi to přece říkal, předsedo,“ slavná hláška jedné z našich nejoblíbenějších hereček Heleny Růžičkové z kultovní trilogie Slunce, seno byla pro úvod tohoto článku více než vhodná. Nedávno se totiž objevila zpráva, ve které je uvedeno, že reálná mzda v Česku stoupla.

Hyperfinance: Blýská se na lepší časy? Reálná mzda v Česku stoupla o 7,7 procenta!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V porovnání s rokem 2007, jsme na tom lépe zhruba o 7,7 procenta. A to je důvod k zamyšlení. Je to opravdu mnoho? Jaká je realita? A proč tedy současně stoupla poptávka po produktu, který je označován jako nebankovní půjčka bez dokládání příjmu?

Reálná, minimální nebo průměrná?

Abyste se po zbytek článku neztráceli, je dobré si hned v jeho úvodu popsat, jaký je rozdíl mezi reálnou, nominální a průměrnou mzdou:

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda: Tato mzda zahrnuje všechny pracovní příjmy (základní mzdy a platy, příplatky a doplatky ke mzdě nebo platu, prémie a odměny, náhrady mezd a platů, odměny za pracovní pohotovost a jiné složky mzdy nebo platu), které byly v daném období zaměstnavatelem zúčtovány k výplatě. Tato mzda představuje podíl připadající na jednoho zaměstnance za měsíc. Do průměrné hrubé měsíční nominální sazby nejsou započítávány náhrady mzdy nebo platu za dobu trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény placené zaměstnavatelem.

Minimální mzda: Tato mzda představuje nejnižší možnou výši odměny v pracovněprávním vztahu. Nesehrává zde roli, zda je zaměstnanec zaměstnán na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti či s ním byla uzavřena klasická pracovní smlouva. Není podstatné ani, zda jde o pracovní poměr na dobu určitou nebo na dobu neurčitou. Velmi zjednodušeně lze říci, že jde o nejnižší odměnu, na kterou má zaměstnanec nárok. Její výše je navíc dána zákonem. Základní sazba minimální mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin činí 9 900 Kč za měsíc nebo 58,70 Kč za hodinu (údaje platné od 1. 1. 2016).

Reálná mzda: Tento ukazatel nám říká, jaká je skutečná hodnota výdělků (mezd). Nominální mzda pracuje s faktickou výší výdělků, reálná nám říká, co je možné si za takovou odměnu koupit. Ve skutečnosti tak vyjadřuje kupní sílu mezd. Reálnu mzdu můžeme charakterizovat také jako nominální mzdu sníženou o inflaci (inflace – snížení kupní síly peněz).

Zvýšení reálné mzdy o 7,7 % není důvodem k oslavám

Po přepočtení pomocí indexu spotřebitelských cen se reálná mzda od roku 2007 zvýšila o 7,7 procenta. Pokud bychom se podívali rok 2007, pak podle průzkumů zjistíme, že nominální průměrná mzda činila v České republice 20 957 korun. V roce 2015 to bylo celých 26 467 Kč, což na první pohled vypovídá o velmi příznivém vývoji. Částka 5510 Kč ovšem není konečná. Celých 3881 Kč z toho navýšení „ukrajuje“ inflace. Ve finále jsme si tak „polepšili“ o nějakých 1629 Kč, což rozhodně není důvodem k jásotu.

ČR jako jedna ze zemí s nejpomaleji rostoucími reálnými mzdami

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že jsme si za posledních 7 let příliš nepolepšili. Průměrná roční míra růstu reálné hodinové mzdy (mzdy dělené počtem odpracovaných hodin) vykazuje za léta 2007 až 2015 v podstatě nulovou úroveň. ČR se tak rázem ocitá mezi zeměmi s nejpomaleji rostoucími reálnými hodinovými mzdami v celé OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Oproti letům 2000 až 2007, kdy jsme naopak patřili k zemím s nejrychlejším nárůstem reálné hodinové mzdy, tedy nelze hodnotit zmiňované výsledky příliš pozitivně.

Nízké mzdy a vysoké náklady nás ženou do spárů věřitelů

Neúměrně rostoucí náklady na život v ČR a nízké mzdy pro řadu z nás znamenají jediné – stále více nás láká rychlá půjčka bez příjmu. Protože je na našem trhu nespočet společností, které poskytují bankovní i nebankovní úvěry, je někdy obtížné se v nabídce bezpečně zorientovat a vybrat si ten správný produkt, ušitý na míru vašim potřebám.

Právě z toho důvodu vznikl portál Hyperfinance.cz, kde vám poradí se správným výběrem, doporučí nejvýhodnější půjčku nebo společnost, která má na starosti refinancování. V magazínu Hyperfinance se navíc dočtete řadu zajímavých aktualit i praktických návodů, díky nimž se ve světě financí bezpečně zorientujete. Rovněž vám poradí jak se vyhýbat půjčkám a jak se snažit hospodařit s vlastním rozpočtem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…