I v účetnictví Ministerstva financí za rok 2013 odhalil NKÚ významné nedostatky

31.08.2015 8:40

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil, jestli Ministerstvo financí (MF) postupovalo při vedení účetnictví v roce 2013 v souladu s příslušnými právními předpisy.

I v účetnictví Ministerstva financí za rok 2013 odhalil NKÚ významné nedostatky
Foto: NKÚ
Popisek: NKÚ

Kontrola se zaměřila nejen na významné účetní případy samotného ministerstva, ale i dalších rozpočtových kapitol, o kterých MF účtuje ve svém účetnictví. Konkrétně šlo o rozpočtové kapitoly Státní dluh, Operace státních finančních aktiv a Všeobecná pokladní správa.

Kontrola účetnictví MF byla svým rozsahem i zaměřením mimořádná, protože MF je z pohledu zobrazovaných údajů nejvýznamnější účetní jednotkou státu. Jeho účetnictví slouží jako zdroj informací nejen při sestavování státního závěrečného účtu, ale údaje z něj využívá i Český statistický úřad při zpracovávání vládních statistik.

V účetnictví MF byly zjištěny některé systémové nedostatky, například nesprávné účtování o operacích s dočasně volnými prostředky státní pokladny nebo nesprávné účtování o závazcích ze sdílených daní. MF také účtovalo o pojistném na veřejné zdravotní pojištění osob, u kterých je plátcem pojistného stát, jako o nákladech z činnosti, přestože se jedná o transfer prostředků zdravotním pojišťovnám.

MF neúčtovalo o významném snížení hodnoty majetkových účastí státu v obchodních společnostech, které byly v konkurzu nebo v likvidaci, či nesprávně účtovalo kurzové rozdíly v případě majetkových účastí, jež mají být oceňovány reálnou hodnotou. Nesprávně také ocenilo dlouhodobé podmíněné závazky související s odstraňováním ekologických škod vzniklých před privatizací majetku státu nebo vykázalo závazky Fondu privatizace jako krátkodobé, tedy splatné do jednoho roku, přestože se jedná o závazky dlouhodobé.

NKÚ musel konstatovat, že některá ustanovení právních předpisů nejsou v případě účetnictví MF jednoznačně aplikovatelná. Jiná ustanovení právních předpisů mají zase za následek, že účetnictví MF obsahuje informace odlišné od toho, co uživatelé údajů z jeho účetnictví běžně očekávají. Proto NKÚ doporučuje, aby MF jakožto resort, který zodpovídá za pravidla účetnictví, tyto nejednoznačné účetní předpisy upravilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …