ICT průmysl vyzval vládu k realizaci programových priorit

27.10.2014 18:00

Sdružení a asociace působící v oboru informačních a komunikačních technologií (ICT) vyzvaly premiéra a členy vlády, aby koaliční kabinet začal konkrétně uskutečňovat priority, ke kterým se zavázal ve svém programovém prohlášení. Ty jsou v zájmu občanů i efektivní správy země. Jde především o efektivní využití ICT ve veřejném sektoru a rozvoj internetové ekonomiky v České republice.

ICT průmysl vyzval vládu k realizaci programových priorit
Foto: Archiv
Popisek: ict unie

Vládní programové prohlášení uvádí mezi svými prioritami kromě dvou výše zmíněných také např. elektronizaci faktur ve státní sféře a transparentní zveřejňování výdajů placených z peněz daňových poplatníků, včetně zakázek malého rozsahu, dále urychlení zavedení vysokorychlostního internetu nebo přijetí strategie pro zvýšení digitální gramotnosti a rozvoj elektronických dovedností občanů.

Signatáři výzvy upozorňují, že programové prohlášení je klíčový strategický vládní dokument, který je třeba naplňovat. Vyzývají proto vládu, aby na uskutečňování svých programových priorit v oblasti ICT začala intenzivně pracovat, a za nezbytné považují zejména tyto kroky:

1. Stanovení odpovědnosti – určit ministry a další vedoucí pracovníky státní správy přímo odpovědné za jednotlivé oblasti, kteří budou mít potřebné výkonné pravomoci pro realizaci všech závazků vyplývajících z programového prohlášení vlády v rámci jimi řízených resortů a úřadů.

2. Specifikace úkolů – definování jednotlivých klíčových úkolů a akčních plánů vyplývajících z vládních priorit a přijatých strategických plánů, včetně souvisejících legislativních opatření.

3. Určení termínů – závazné termíny musí umožnit průběžnou veřejnou kontrolu plnění jednotlivých úkolů, opatření a stanovených cílů. Zavedení účinného systému kontroly je základním předpokladem toho, aby konkrétní a měřitelné výstupy byly řádně a včas naplňovány.

Výzvu ICT průmyslu k plnění programových priorit vlády České republiky, která byla při jednání tripartity v minulém týdnu osobně předána členům kabinetu, podepsaly tyto organizace (v abecedním pořadí):

  • Asociace.BIZ - Asociace dodavatelů internetových řešení
  • Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí
  • Asociace provozovatelů mobilních sítí
  • CACIO
  • Česká asociace elektronických komunikací
  • Česká asociace telekomunikací
  • Česká bankovní asociace
  • Česká pobočka AFCEA
  • Česká společnost pro systémovou integraci
  • Český institut manažerů informační bezpečnosti – ČIMIB
  • Český svaz průmyslu ochrany osobních údajů
  • Hospodářská komora ČR
  • ICT UNIE
  • Platforma pro internetovou ekonomiku
  • Sdružení pro internetový rozvoj
  • Svaz průmyslu a dopravy ČR

V letošním roce jde o již druhou výzvu ICT průmyslu adresovanou vládě. První z nich, tj. Výzva představitelů ICT průmyslu, asociací a sdružení k podpoře konkurenceschopnosti České republiky, byla zformulována v únoru 2014. Na jejím základě koaliční kabinet ve svém programovém prohlášení doplnil mezi hlavní priority rozvoje ČR mj. právě efektivní využití informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě a podporu internetové ekonomiky.

ICT UNIE je profesní sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací i dalších podnikatelských a vzdělávacích subjektů, jehož cílem je zvýšit vnímání důležitosti zavádění a využívání moderních informačních technologií ve společnosti, včetně vytváření optimálních podmínek pro rozvoj veřejných sítí elektronických komunikací v České republice jako nezbytného předpokladu pro fungování informační společnosti. Ve svých aktivitách navazuje na činnost Sdružení pro informační společnost (SPIS) a Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS). Podrobnější informace viz www.ictu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…